A3 Haber

Bakan Koca’dan “grip” uyarısı: Sonbahar ve kış koronavirüs için fırsat ayları olacak

Bakan Koca’dan “grip” uyarısı: Sonbahar ve kış koronavirüs için fırsat ayları olacak

Bakan Koca’dan “grip” uyarısı: Sonbahar ve kış koronavirüs için fırsat ayları olacak
Ekim 16
19:22 2020

Türkiye genelinde vaka sayılarında yaşanan artış sürerken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, “Sonbahar ve kış koronavirüs için fırsat ayları olacak. Koronavirüs bir de grip üzerinden yayılırsa salgınla mücadele etmek zorlaşır” ifadelerini kullandı. Beş il hakkında kritik uyarılarda bulunan Bakan Koca, “İstanbul, Bursa, Kocaeli, Denizli, Kahramanmaraş’taki artış elbette bütün Türkiye için bir risk” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca düzenlediği basın toplantısında koronavirüs salgını hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, “Yaklaşık 1 ay önce Türkiye genelinde yayılımcı bir durum vardı. Bir ay öncesine göre kıyasla yayılımın önünü kestik. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Denizli, Kahramanmaraş’taki artış elbette bütün Türkiye için bir risk” ifadelerini kullandı.

Fahrettin Koca’nın açıklamaları şöyle oldu:

  • Bu ziyaretlerle çalışma toplantılarının amacı birden fazladır. İlki salgınla mücadelede yerinde olmak. Şehirlerimizde devam eden sağlık yatırımlarımızı kontrol etmek ve yerinde takip etmektir.
  • Size şehir şehir yaptığımız ziyaretlerin 3 sebebini saydım. 4. sebebi salgına karşı alınması elzem tespitleri buraya gelerek size anlatma ihtiyacı duymamızdır. Önemli sebeplerden biri de maske mesafe ve temizlik kuralının yaygınlaşmasıdır. Yaza nispetle oldukça riski olan sonbahar aylarına girdik.
  • Önümüz kış. Artık vaktimizin çoğu kapalı alanlarda geçecek. Sonbahar ve Kış koronavirüs için fırsat ayları olacak. Koronavirüs bir de grip üzerinden yayılırsa salgınla mücadele etmek zorlaşır. Aynı tedbirlerle ikisinden de korunabilirsiniz. Tüm dünyada hayatı tanınmaz hale sokan salgın geçen yılın Aralık ayında başlamıştı.
  • Sizden ricam ilk günlerdeki titizliğe dönmenizdir. Salgın geçen yıl Aralık ayında başlamıştı. Dünyanın her köşesini etkilediği için nerede başladığının artık önemi yok. Eldeki bilgilere göre virüs en az 39 milyon kişiye bulaştı. En başta bu sayı sadece 1’di. Koronavirüs dünyaya o 1 bir kişiden yayıldı. Ve o 1 sayısı 39 milyona ulaştı.

“Tüm dünyada aktif vaka sayısı geçmiş aylara kıyasla kat kat fazladır”

  • Bulaşma riski açısından baktığınızda tüm dünyada aktif vaka sayısı geçmiş aylara kıyasla kat kat fazladır. Halen dünyadaki aktif vaka sayısı 70 milyonun üzerindedir. Her şeyden önce virüsün nasıl bulaştığı ve alınması gereken önlemleri, hayatımızı onunla baş ederek nasıl sürdüreceğimizi çok iyi biliyoruz. Radikal çözüme malesef zaman var. Bu zaman boyunca virüse geçit vermemeliyiz. Koronavirüs kişiden kişiye solunum yoluyla geçmektedir. Maske vazgeçilmez bir tedbir hatta tedbirlerin en önemlisidir.
  • Bilim adamlarımız maskenin koruyuculuk özelliğinin yüzde 90’a kadar çıktığını söylemektedir. Bugünden itibaren tavizlerin riski fazlasıyla artmaktadır. Lütfen evinizin dışındaki kapalı ortamlarda maske takmayı ihmal etmeyin. Aile ziyaretlerini erteleyin. Sizin için rehber olan HES uygulamasından mutlaka yararlanın. Bazı bölgelerde HES’e ilgi maalesef düşük. Erzurum ve çevresinin insanı için söylüyorum, HES’i kullanmak sizin için kıtlama çayı içmek gibi olmalıdır.
  • İşyerleri çok dikkat edilmesi gereken ortamlardır. Herkes diğerinden taşıyıcı imiş gibi korunmalı ve günlük hayat buna göre düzene konulmalıdır. Sosyal mesafe virüse karşı ikinci tedbirdir. Sonbahar ve kış aylarında sosyal mesafenin önemi arttı. Mesafe ne kadar azalırsa virüs solunum yolu vasıtasıyla o kadar kolay bulaşmaktadır. Çünkü solunum yoluyla havaya damlacıklar çıkmakta ve solunum yoluyla geçmektedir.
  • El temizliği üçüncü tedbirimizdir. Bu konuda alışkanlığın ötesinde titizlik göstermeliyiz. Bu üç tedbire uymak, bizim filyasyon ekibi, günlük test, yatak kapasitesinden daha önemlidir. Bunlara ihtiyacımız tedbirlere uyulup uyulmadına bağlı olarak değişmektedir.

Artış olan illeri açıkladı

  • Yaklaşık bir ay önce Türkiye genelinde yayılımcı bir durum vardı. Bir ay öncesine göre kıyasla yayılımın önünü kestik. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Denizli ve Kahramanmaraş’taki artık elbette ki bir risktir.
  • Salgının önü ancak yeni bulaşmalar önlenerek geçilir. Bize yardımcı olun, virüsün size bulaşmasına izin vermeyin. Başkalarını da kendinizi korur gibi koruyun. Tedbirlere uymayan, salgında yurttaş olarak sorumsuz davranan kişilere karşı gerekli mekanizmalar var. İçişleri Bakanlığımız büyük çaba gösteriyor maske ve mesafeye uyulması için.
  • Düğün, nikah gibi törenler kuralına uygun yapılması için takip ediliyor. Bu denetimlere sizin çevrenizde yaptığınız nazik uyarıları da eklemek istiyorum. Erzurum Şehir Hastanemizde sağlık mesleğine mensup arkadaşlarımızla hasbıhal ettik. Gözlemlerini benimle paylaştılar. Çocuk servisinde yatan hastalarımızı ziyaret ettim. Burada da şehir hastanemiz gurur verici kaliteye sahiptir.

Sekiz ilde son durum

  • Erzurum’da vaka ve poliklinik sayılarında 1 ay öncesine göre yüzde 60 düşüş görüyoruz. Vakalarımız yaklaşık üçte bire indi. Yoğun bakım oranı yüzde 42, solunum cihazı oranı yüzde 27.
  • Ağrı’da vaka sayılarında yüzde 75 oranında, Bingöl’de yarı yarıya düşüşlerimiz mevcut.
  • Bingöl’de yatak doluluk oranımız yüzde 27.
  • Ardahan’da son dönemde geç en aya göre yarı yarıya azalma yaşandı. Ancak son iki günde az da olsa artış görüyoruz. Ardahan’da yatak doluluk oranı yüzde 53, yoğun bakım ise yüzde 73.
  • Erzincan’da vaka sayımız yüzde 65 oranında düştü. Yatak doluluk oranı yüzde 47, yoğun bakım yüzde 63.
  • Iğdır’da vaka saysında yarı yarıya düşüşten söz ediyoruz.
  • Kars’ta yüzde 25, Tunceli’de yüzde 40 azalma görüyoruz. Tunceli’de yatak doluluk yüzde 25’dir.
  • Bugün değerlendirmelerini yaptığımız illerin tümünde vaka sayılarında azalma olduğunu ancak rehavete kapılmadan mücadelenin devam etmesi gerektiğini söylemek istiyorum.

“Yüz yüze eğitim” açıklaması

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, ‘‘Yüz yüze eğitimle ilgili açılan sınıflarımız oldu. Bu dönemde özellikle konuyla ilgili Bilim Kurulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı ekibiyle ile uzun süre çalışmış olduk. Bu anlamda yapılabileceklerin çok net anlatıldığını ve kayda alındığını ifade etmek istiyorum. Açılan sınıflarla ilgili okullarda vaka sayılarında pozitif bulduğumuz vaka sayısında bir artış olmadığını görüyoruz. Hatta açılmayan yüz yüze eğitime göre kısmen düşüşlerin olduğunu da biliyoruz. Bu muhtemelen alınan tedbirlerin ve kontrollü davranışların sonucu olabilir. Önümüzdeki dönemde yüz yüze eğitime geçmekten yanayız. Salgının seyrini görerek bu doğrultuda kademelendirmenin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili Bilim Kurulu’nun değerlendirmesi olacak. Sanırım gelecek hafta Bilim Kurulu’nda bu konu gündeme gelmiş olacak” açıklamasını yaptı.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER