A3 Haber

Enerji Bakanı Dönmez: Karadeniz’den çıkan doğalgazı 2023’de kullanıma sunacağız

Enerji Bakanı Dönmez: Karadeniz’den çıkan doğalgazı 2023’de kullanıma sunacağız

Enerji Bakanı Dönmez: Karadeniz’den çıkan doğalgazı 2023’de kullanıma sunacağız
Kasım 11
13:43 2020

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Tuna-1 kuyusundaki sondajda 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfettik. Karadeniz’in Sakarya havzasında yaklaşık 40 kuyu açacak ve 2023’de bu gazı doğalgaz iletim sistemimize bağlayarak vatandaşımızın kullanımına sunacağız” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yılın ilk dokuz ayında 76 adet arama, üretim ve tespit kuyusu açıldığını ve yaklaşık 186 bin metre sondaj yapıldığını bildirdi. Dönmez, “Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis ile Doğu Akdeniz’de 46 bin kilometrekare ve Karadeniz’de 33 bin kilometrekare üç boyutlu sismik veri toplanmış, Fatih ve Yavuz ile 9 adet derin deniz sondajı yapılmıştır. Tuna-1 kuyusundaki sondajda 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfettik. Karadeniz’in Sakarya havzasında yaklaşık 40 kuyu açacak ve 2023’de bu gazı doğalgaz iletim sistemimize bağlayarak vatandaşımızın kullanımına sunacağız” dedi.

Plan Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçe görüşmeleri, Bakan Fatih Dönmez’in sunumuyla başladı. Bakan Dönmez’in sunumundan öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle başlatılan ve altıncı döneminde bulunduğumuz İcraat Programları kapsamında; 144 eylem tamamlanmış olup, 2020 yıl sonunda 31 ilave eylem daha tamamlanacaktır. Ayrıca 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan Bakanlığımız sorumluluğundaki 69 faaliyetin ise tamamlanmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Elektriğin yüzde 46’sı yenilenebilir, yüzde 34’ü kömür 

  •  2020 yılı ilk dokuz ayında üretilen elektrik enerjisinin kaynak bazında dağılımına bakarsak; üretilen elektriğin yaklaşık, yüzde 46’sı yenilenebilir enerji kaynaklarından, yüzde 34’ü kömürden, yüzde 19’u doğal gazdan, geri kalanı ise diğer kaynaklardan sağlanmış olup, yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 61 olarak gerçekleşmiştir. Elektrik altyapısında, 2016-2020 yılları arasında elektrik dağıtım şirketlerinin 2020 haziran TÜFE değeri ile 37,9 milyar TL, iletim şirketinin ise 20,6 milyar TL olmak üzere toplamda 58,5 milyar TL yatırım gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

186 bin metre sondaj yapıldı

  • Karada ve denizde yürütülen hidrokarbon arama ve üretim faaliyetleri kapsamında 2020 yılı ilk dokuz ayında 3’ü denizde 73’ü karada olmak üzere 76 adet arama, üretim ve tespit kuyusu açılmış olup, yaklaşık 186 bin metre sondaj yapılmıştır. Karadeniz’de de arama ve sondaj faaliyetlerimiz kararlılıkla devam ettirilecektir. Sismik araştırma gemilerimiz Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis, sondaj gemilerimiz Fatih ve Yavuz ile denizlerimizde detaylı aramalar yürütüyoruz.

Doğalgaz iletim sistemi kullanımı 2023’te

  • Bugüne kadar, Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemilerimiz ile Doğu Akdeniz’de 46 bin kilometrekare ve Karadeniz’de 33 bin kilometrekare üç boyutlu sismik veri toplanmış, Fatih ve Yavuz sondaj gemilerimiz ile 9 adet derin deniz sondajı yapılmıştır. Tuna-1 kuyusundaki sondajda 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfettik. Bu çalışmalar çerçevesinde Karadeniz’in Sakarya Havzası’nda toplamda yaklaşık 40 kuyu açacak ve Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılında bu gazı karaya taşıyıp doğalgaz iletim sistemimize bağlayarak vatandaşımızın kullanımına sunacağız.

Afrika ve Asya’dan maden sahası

  • Afrika ve Asya’da toplam 3 bin 500 kilometre alana sahip 8 maden sahası alınarak yurtdışında ilk defa maden sahası sahibi olunmuştur. Bu sahaların 2 bin kilometrekarelik alanında uçakla yapılan tarama neticesinde jeofizik veriler toplanarak detay etüt çalışmaları tamamlanmış olup sondaj çalışmalarına başlanmıştır. Maden kaynaklarımızın ortaya çıkarılması için yürütülen çalışmalar neticesinde son on sekiz yılda yaklaşık olarak; 11 milyar ton kömür, 311 ton altın, 2 bin ton gümüş, 5 milyon ton kurşun-çinko, 3 milyon ton bakır, 83 milyon ton demir, 2 milyon ton krom, 98 milyon m3 mermer, 21 milyar ton sodyum sülfat, 243 bin ton nadir toprak elementi, 24 bin ton uranyum, 8 bin ton toryum, 6 milyon ton lityum başta olmak üzere birçok keşif yapılmıştır.

Şartları yerine getiren madenciye verilen destek 11 bin 187 lira

  • Bugün Türkiye’de yüz binlerce çalışana sahip madencilik sektöründe istihdamı ve üretimi artırmak için başlattığımız yer altı maden işçilerine yapılan destek ödemeleri kapsamında başvuruda bulunan ve belirtilen şartları yerine getiren işletmelerde çalışan 8 bin 250 yer altı madencimize 2020 yılında 92,3 milyon TL ödeme yapılmış olup, 153 milyon TL ödeme tutarı için işlemler devam etmektedir. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER