A3 Haber

Doç. Arda M. Tonay: Balık azalmasının suçlusu yunuslar değil endüstriyel balıkçılık

Doç. Arda M. Tonay: Balık azalmasının suçlusu yunuslar değil endüstriyel balıkçılık

Doç. Arda M. Tonay: Balık azalmasının suçlusu yunuslar değil endüstriyel balıkçılık
Ocak 13
15:24 2021

Doç. Arda M. Tonay, “Balık azalıyor ama bunun suçlusu yunus değil. Yunus ağırlığının normalde yüzde biri, ikisi kadar balık tüketirken bir gırgır teknesi bir seferde en az 4 ton, 8 ton, balık avlıyor. Böyle bir durumda yunusun yediği, midesine giren balık üzerinden şikayette bulunmak çok doğru bir yaklaşım değil” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü öğretim görevlisi Prof. Mehmet Kocabaş, kısa süre önce yaptığı açıklamada hamsi popülasyonunu tüketerek tehdit ettiği öne sürülen yunusların kontrollü avlanması önerisinde bulundu.

Bazı balıkçıların da zaman zaman yunuslardan yakınmasını değerlendiren İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkan Yardımcısı Doç. Arda M. Tonay,  şöyle konuştu: “Türkiye dışındaki Karadeniz ülkeleri 1966 yılında, Türkiye 1983 yılında yunus avcılığını yasakladı. 20’nci yüzyılda milyonlarca yunus, Karadeniz’de öldürüldü. Dolayısıyla yunus popülasyonu çok ağır bir şekilde tahrip edildi. Popülasyonun sağlıklı bir noktaya gelmesi çok uzun vakit alacaktır. Çünkü bunlar balık değil. Yumurtlamıyor, yılda 1 adet doğurarak, yavru veriyorlar ve emziriyorlar. Dolayısıyla çok artmaları mümkün değil. Besin azalmasına bağlı olarak bağışıklık sistemleri çöküp ne yazık ki hastalanıyorlar toplu karaya vurma vakaları oluyor. Bu vakalar Karadeniz’de de oluyor.

“Endüstriyel balıkçılıktan dolayı yunuslar aç”

Doç. Arda M.Tonay, yunusların zaman zaman balıkçı ağlarına takılabildiğini, dip uzatma ağlarında her yıl binlerce ‘Mutur’ türü yunusun öldüğünü vurgulayarak şöyle devam etti: “Besin azalmasına bağlı olarak özellikle afalina türünde balıkçıların karşı karşıya gelme durumları var tabii. Çünkü ikisi de ortak bir kaynaktan besleniyor, birbirlerine gittikçe yaklaşıyorlar. Çünkü balık azalıyor. Ama bunun suçlusu yunus değil. Sonuçta endüstriyel balıkçılık ile yapılan aşırı balıkçılıktan dolayı yunuslar da aç. Ne yazık ki böyle karşılaşmalar oluyor. Yunus ağırlığının normalde yüzde biri, ikisi kadar balık tüketirken bir gırgır teknesi bir seferde en az 4 ton, 8 ton, balık avlıyor. Böyle bir durumda yunusun yediği, midesine giren balık üzerinden şikayette bulunmak çok doğru bir yaklaşım değil.” (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER