A3 Haber

Erdoğan’dan “İzmir’e suyu biz getirdik” açıklaması: İşte milyonlar harcanan barajın durumu…

Erdoğan’dan “İzmir’e suyu biz getirdik” açıklaması: İşte milyonlar harcanan barajın durumu…

Erdoğan’dan “İzmir’e suyu biz getirdik” açıklaması: İşte milyonlar harcanan barajın durumu…
Şubat 11
12:35 2021

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında 2019’daki sözlerini tekrarlayarak İzmir’e suyu kendilerinin getirdiğini iddia etti. Peki Erdoğan’ın İzmir’e suyu getirdiği iddiaları doğru mu? İşte Erdoğan’ın AKP olmasaydı susuz kalacağını iddia ettiği İzmir’de barajların son durumu ve övündüğü 250 milyon lira harcanan delik Gördes Barajı’nın hikayesi… 

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 21 Şubat 2019 Denizli Mitinginde “İzmir susuzdu bir zamanlar, suyu da ben DSİ ile getirdim. Gördes Barajı ile İzmir’i suya kavuşturduk. Bu görev İzmir Büyükşehir’indi ama yapmadılar, yapamadılar, onu da biz gerçekleştirdik ifadelerini kullanmıştı.  

Her yıl düzenli olarak aynı sözleri tekrarlayan Erdoğan, dün partisinin TBMM’deki grup toplantısında, CHP’li İzmir Belediyesi’ne seslenerek “E ne iş yapıyorsun sen? Suyunuz yoktu suyunuz… DSİ’ye verdiğim talimatla İzmir’e suyu biz getirdik. Çünkü halk benim halkım, biz onları susuz bırakmayız” açıklamasını yaptı.  

Erdoğan’ın AKP olmasaydı susuz kalacağını iddia ettiği İzmir’de barajların son durumu ve övündüğü Gördes Barajı’nın hikayesi… 

İzmir’in en önemli su kaynağı Tahtalı Barajı 1996’da yapıldı 

İzmir’in en önemli su kaynağı olarak bilinen Tahtalı Barajı 1996 yapılmasının ardından 1997 yılında hizmete girdi. İzmir’in su ihtiyacının yarıya yakınını karşılayan Tahtalı Barajı, geçtiğimiz hafta rekor yağışla birlikte doluluk seviyesi yüzde 55’e kadar yükseldi. İZSU’nun verilerine göre, Tahtalı Barajı İzmir’in 2020 yılında 92 milyon 144 bin 954 metreküp içme suyu ihtiyacını karşıladı. 

Balçova Barajı 

1984 yılında İzmir’e içme suyu vermeye başlayan Balçova Barajı Ilıca Deresi üzerinde bulunuyor. Balçova barajı 2020 yılında içme suyu olarak 4 milyon 396 bin 590 metreküp içme suyu üreterek İzmirlilerin kullanmasını sağladı. İZSU’nun 10 Şubat 2021 tarihli verilerine göre Balçova Barajı’nın doluluk oranı yüzde 78 olarak ölçüldü.  

Ürkmez Barajı 

Devlet Su İşleri İdaresi tarafından 1990’da Seferihisar Ürkmez’de yaptığı barajdan 2020’de 1 milyon 692 bin 837 metreküp içme suyu kullanıldı. İzmir’in daha çok sulama suyu ihtiyacını karşılayan barajdan, geçtiğimiz yıl 2 milyon 29 bin 900 metreküp sulama suyu kullanıldı. Dünün verilerine göre Ürkmez Barajı’nın doluluk oranı yüzde 89. 

Sanayinin kaynağı: Güzelhisar Barajı 

Aliağa’da 1982 yılında sanayi suyunu karşılaması amacıyla yapılan Güzelhisar Barajı’ndan geçtiğimiz yıl İZSU verilerine göre su kullanılmadı. 1993 yılında İller Bankası tarafından yaptırılan Aliağa İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne Güzelhisar Barajından su alınıyor. 2007 yılında İZSU’ya devredildi. Barajın son doluluk oranı yüzde 75 olarak ölçüldü.  

Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı 

2000 yılında Çeşme’de DSİ tarafından yapılan ve içme suyu veren Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’ndan geçtiğimiz yıl 4 milyon 993 bin 918 metreküp içme suyu kullanıldı. Dünün verilerine göre barajın doluluk oranı yüzde 70.  

İşte Erdoğan’ın övünmekle bitiremediği Gördes Barajı  

Manisa’da bulunan ve İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla DSİ tarafından 250 milyon liraya yaptırılarak hizmete açılan ancak sızıntı nedeniyle su tutmayan Gördes Barajı için 20 milyon 899 bin lira tekrar harcanmasına neden olmuştu.  

Hâlâ delik mi?

DSİ o dönem, baraj göl alanının sağ sahilinin jeolojik yapısındaki karstik kireç taşı ve mermerin ufalandığını, doğal zeminin bozulmasından dolayı su sızıntısı olduğunu açıklamıştı. DSİ, 2013 yılında alınan bazı tedbirlere karşın her geçen gün artan su sızıntısını ortadan kaldırmak için, “baraj gölündeki suyu tamamen boşaltma ve zemin iyileştirme” projesi hazırlamaya karar verdiğini duyurmuştu. 

Gördes Barajının dibinde delik olması nedeniyle İzmirliler içme suyu olarak ancak 2020 yılında kullanabildi. Uzmanlar geçtiğimiz yıllarda barajın altı delik olduğu için su tutmadığını belirterek iddiaları doğrulamıştı. Ayrıca uzmanlar, delik nedeniyle barajın doluluk oranının yüzde 12’yi geçemeyeceğini belirtmişti.  

Milyonlar savruldu

Milyonlar savrulurken delik sorunun çözmek için yaklaşık 21 milyon harcanmasına rağmen sorunun hala çözülemediği İZSU verilerinde de göz önüne seriliyor.  

İZSU’nun verilerine göre, Erdoğan’ın dilinden düşürmediği Gördes Barajı’ndan 2020 yılında sadece İzmir’in 309 bin 877 metreküp içme suyu karşılandı. Gördes Barajı, Aliağa’nın sanayi su ihtiyacını karşılayan Güzelhisar Barajı’nın ardından diğer barajlara kıyasla son sırada…  

Geçtiğimiz yıl sulama suyu olarak ise 1 milyon 319 bin 200 bin metreküp kullanılan Gördes Barajı ise bu kulvarda üçüncü sırada yer aldı. Çünkü geriye kalan barajlardan sulama suyu verilmiyor… 

Diğer barajlar taşarken Gördes yüzde 5’i geçemedi

İzmir’de geçtiğimiz hafta meydana gelen rekor yağışın ardından barajlar taşarken DSİ su tahliyesine başlandığını belirtmişti. Peki bütün barajlarda yaşanan yağışın ardından taşarken Gördes Barajı’nın dün yayımlanan verilerine bakıldığında barajın doluluk oranı sadece yüzde 4. 

İki il başkanı arasında Gördes atışması

AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ise her röportajında, “Su İzmir’de bizimle dile geldi. İçme suyu sorununu kökten çözdüğümüz Gördes Barajı projesi son çarpıcı örnek. Bugün, İzmir sürekliliği olan ve temiz bir suya erişebiliyorsa, bu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kati talimatları ve kararlı takibi ile sağlanmıştır. Aksi halde, bugün alt yapısı berbat, her yağmurda sel baskınları yaşayan İzmir, içme suyuna da hasret kalacaktı” diyerek övgüyle bahsediyor.  

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de Sürekli’nin açıklamalarının ardından 27 Ocak’ta yaptığı konuşmada, Sayın Sürekli’nin söz ettiği Gördes barajı meselesini tekrar açmaya gerek görmüyorum. Ancak şunu söylemek isterim ki, bu barajın 2010’da törenle açıldığını, sonrasında barajın altında delik olduğu için su tutmadığını, yıllarca büyükşehir belediyemizin taahhüt edilen suyu alamadığı halde bedelini ödediğini, defalarca yapılan onarımlar için on milyonlarca lira harcandığını ve yine “yaptım oldu” anlayışı sebebiyle halkın parasının ziyan edildiğini de hatırlatmak isterim” ifadelerini kullanmıştı. 

 

 

About Author

Ege Kesebir

Ege Kesebir

Related Articles

TÜM HABERLER