A3 Haber

HKMO İzmir şubesinden bir yıl sonra geri adım: Cengiz İnşaat’la yan yana gelemeyiz, yanlış anlaşıldık

HKMO İzmir şubesinden bir yıl sonra geri adım: Cengiz İnşaat’la yan yana gelemeyiz, yanlış anlaşıldık

HKMO İzmir şubesinden bir yıl sonra geri adım: Cengiz İnşaat’la yan yana gelemeyiz, yanlış anlaşıldık
Mart 17
15:27 2021

CHP’li Karşıyaka Belediyesi’ne ait denize sıfır arsanın iktidar yandaşı Cengiz İnşaat’a satılmasını “olumlu” bulan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir şubesi, bir yıl sonra geri adım attı. Karşıyaka Belediyesi’nin satışı konusunda pozitif bir açıklama yayımladığı için oda genel merkeziyle de ters düşen İzmir şubesinden, “Açıklamamız yanlış anlaşıldı, şubemiz söz konusu müteahhitle yan yana gelemeyecek bir saygınlıktadır” açıklaması geldi.

A3 Haber Merkezi | İzmir’de CHP yönetimindeki Karşıyaka Belediyesi’nin geçen yıl denize sıfır arsasını AKP yandaşı Cengiz İnşaat’a satması, tartışmalara konu olmuştu. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir şubesi de bir açıklama yayımlayıp satışın hukuki olduğunu belirtmiş ve konuyu olumlamıştı. Karşıyaka Belediyesi de şubenin açıklamasını basın kuruluşlarına servis ederek imajını düzeltmeye çalışmıştı.

Ancak Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’nın genel merkezi, İzmir şubesinin tavrını eleştiren bir açıklama yayımlayınca odanın genel merkezi ile şubesi arasında görüş ayrılığı görünür hale gelmişti.

ŞPO İzmir şubesi de müdahil olmuştu

Aynı günlerde Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir şubesi de “Mavişehir geçmişten bugüne sermayeye peşkeş çekilmiştir” başlıklı bir açıklama yayımlamıştı. Açıklamada şu görüşler vurgulanmıştı:

  • Yine imar planlarının iptal edildiği dönemde yapılan bütün uygulama işlemlerinin (ifraz, tevhid, ruhsat vb.) alanın plansız olması nedeniyle dayanağı bulunmadığı dikkate alınarak, sorumlu idarelerce gereğinin yapılarak iptal edilmesi ve ilgili sorumlular hakkında gereğinin yapılması kamu yararı açısından temel bir zorunluluktur.
  • Ayrıca sadece gündem olan satışa konu olan parsel değil, merkezi hükümetlerin ve yerel yönetimlerin tasarrufları doğrultusunda 90’lı yıllardan başlayarak Mavişehir bölgesi el birliğiyle ranta konu edilmiş ve sermayeye peşkeş çekilmiştir. Yapılması gereken, Mavişehir’de geçmişten bugüne yapılmış hukuka aykırı her türlü işlemin sorumlu idareler tarafından denetlenerek gereğinin yerine getirilmesidir.
  • Ekteki Raporda ayrıntılı olarak aktarıldığı üzere, söz konusu bölgeye ilişkin toplu konut alanı sınırı ve plan kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptaline ilişkin yargı süreçleri devam ederken tevhit işlemleri gerçekleştirilmiş ve aynı zamanda daha öncesinde bedelsiz terk edilen alanlar mülkiyete konu edilerek bugünkü satış işleminin yolu açılmıştır.

İki yıl sonra geri adım

Aradan bir yıla yakın süre geçti. HKMO İzmir şubesi bir açıklama yaparak, geçen yılki tavrından döndü. Odanın geri adım attığı açıklamada, “HKMO İzmir Şubesi söz konusu müteahhitle yan yana gelemeyecek bir saygınlıktadır ve iktidarın rant politikalarına karşı mücadelesini sürdürmeye devam etmektedir” denildi.

HKMO İzmir şubesinin açıklamasının tam metni şöyle:

KAMUOYUNA
24.04.2020 tarihinde Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi sosyal medya hesabından, Karşıyaka İlçesi, Şemikler Mahallesi, 25470 ada 2 parsel hakkında imar uygulaması yönünden bir açıklama yapılmıştır.
Kamuoyuna duyurusunu yapılan açıklamanın amacı; imar uygulamasının mesleğimiz ile kesişen noktalarının teknik açıdan incelenmesi olup işlem süreçlerinin 3194 sayılı imar kanunu ve yönetmelik hükümlerine göre yapılmasının değerlendirilmesidir. Bahse konu alanda plan değişikliği çalışmalarının, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılmış olduğu ve imar uygulamasından bahisle işlem adımları hakkında bilgi verildiği, takdir edilen bedel ve hukuksal boyuttaki sürecine karşı herhangi bir şekilde fikir beyan edilmediğinin bilinmesini isteriz. Bu kapsamda sosyal medya hesabımızdan kamuoyuna yapılmış olan duyurunun, toplum ölçeğinde yanlış anlaşılmalara ve taraflı davranıldığına dair değerlendirmelerin olduğunu görmekten üzüntü duymaktayız.
Bu açıklamanın yaklaşık 1 sene sonra yapılmasının sebebi, 24.04.2020 tarihinde yapılan açıklamadan sonra yanlış anlaşılmalar üzerine 2.açıklama hazırlanmış, kesinleştirilme aşamasına getirildiği bilgisi Genel Merkezimize iletilmiştir. Ancak Genel Merkezimiz ivedilikle açıklama yaptığı için Şubemizin de bir açıklama yapmasının, odamızda bir iç çekişme varmış algısı yaratmasını önlemek nedeniyle o tarihte bir açıklama yapılmamıştır. Ancak zamanla bir takım internet gazeteleri ve belirli çevreler tarafından bu konu yeniden gündeme getirilmiş ve şubemiz tarafından açıklama yapılması gerekli görülmüştür.
Net bilgilerle şeffaflık ilkesi doğrultusunda kamuoyunu bilgilendirme, toplumun ve sağlıklı kentleşmenin zararına olan etkenlerin bertaraf edilmesindeki hassasiyetimizin dün olduğu gibi bugün de yerine getirmeye çalışmaktayız. HKMO İzmir Şubesi söz konusu müteahhitle yan yana gelemeyecek bir saygınlıktadır ve iktidarın rant politikalarına karşı mücadelesini sürdürmeye devam etmektedir.
Açıklama sonrası yapılan tüm eleştirilere saygı duymakla birlikte, açıklamanın yanlış anlaşıldığını, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak konuyu sadece teknik anlamda değerlendirdiğimizi, mesleki ve etik değerler doğrultusunda kamu yararını, sağlıklı kentleşmeyi, kent rantlarının kişilere değil kentlere ve topluma aktarılmasını sürekli savunduğumuzu vurgulayarak, halkımızı aydınlatmaktan başka bir amacımızın olmadığını kamuoyuna saygıyla sunar, yanlış anlamalara neden olan önceki metni belirttiğimiz ilkelerimizin zedelenmemesi için kaldırdığımızı belirtmek isteriz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER