A3 Haber

Bakan Koca’nın açıklamalarının şifreleri: Yedi cümlede başarısızlığın itirafı

Bakan Koca’nın açıklamalarının şifreleri: Yedi cümlede başarısızlığın itirafı

Bakan Koca’nın açıklamalarının şifreleri: Yedi cümlede başarısızlığın itirafı
Nisan 13
11:20 2021

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 12 Nisan akşamı, Bilim Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında bazı kritik cümleler sarf etti. Özellikle kurduğu yedi cümle, Covid-19’la mücadelede başarısızlığın itirafı niteliğindeydi. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, Bakan Koca’nın konuşmasını yedi cümleden yola çıkarak analiz etti.

Dr. Ergün Demir – Dr. Güray Kılıç | Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Bakan Fahrettin Koca, mutant virüsün yayılımını önlemenin şansa bırakıldığını, kıpkırmızı olan Türkiye haritasını ve turkuaz tablodaki artan vaka ve ölüm sayılarının artık saklanamayacağını, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararlarının Cumhurbaşkanı uygun görürse açıklandığını, yakın temasın önemli olduğunun ancak AKP kongreleri bittikten sonra anlaşıldığını, yoğun bakım servislerinde yer bulunamadığını, aşı tedariki konusunda halkı yanılttığını, aşı reddinin artığını yani salgını epidemiyoloji kurallarına göre yönetmediklerini itiraf etmiştir.

Oysa salgında başarı, bulaşı ve hastalanmayı önlemektir; mücadelede doğru yöntem epidemiyolojinin kurallarına uymaktır!

Bakan Fahrettin Koca’nın 12 Nisan 2021 Pazartesi akşamı düzenlediği basın toplantısındaki itiraflarının detayları…

1- Mutant virüsün yayılımını önleme şansa bırakılmış

“Mutasyon ve varyantlar konusunda ise genelde beklenti şansın bizden yana olmasıydı ama şu an bu gerçekleşmedi.” (1.23 dk.)

2- Kıpkırmızı olan Türkiye haritasını ve turkuaz tablodaki artan vaka ve ölüm sayıları uyarısını yeni görmüş

“Şartlar bizi hızlı toparlanmaya davet ediyor. Günlük vaka sayıları 50 binin üzerine çıkmış iken başkasından duyulacak uyarılara ihtiyaç olmamalıdır. (5.40 dk.) Haritalar, tablolardaki sayılar güçlü birer uyarıdır.” (6. dk.)

3- Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun kararları Cumhurbaşkanı uygun görürse açıklanacakmış

“Bugün bilim kurulu özellikle bu çerçevede yarından itibaren Ramazanın başlamasıyla birlikte ne gibi tedbirler alınabilir önerilerimiz neler olabilir diye genel kapsayıcı bir şekilde alternatifli bir hazırlık öneri anlamında yapıldı. Yarın sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında biliyorsunuz kabine toplantısı var. Kabine toplantısında bu kapsayıcı alternatifli önerileri sunmuş olacağız. Ve o çerçevede zaten sayın Cumhurbaşkanımız devamında alınan kararları uygun gördüklerinde prensipler halinde açıklarlar.” (14.12 dk.)

4- Bakan yakın temasın önemli olduğunu AKP kongreleri bittikten sonra anlamış

“Ramazan ayında tedbirler konusunda önlem almalıyız. Mutant yükü fazla bulaştırıcılığın arttığı bir pik yaşıyoruz. Yakın temasın son derece önemli olduğunu onun için yakın teması ve hareketliliği azaltıcı bir döneme girmek zorundayız.” (15.11 dk.)

5- Yoğun bakım servislerinde yer bulunamadığının farkına varmış

“Erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71,3 bazı illerimizde sorunlar yaşadığımız oluyor. Bazı birkaç ilimizde erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80’nin üzerinde. Bu iller Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne, Rize…” (18.40 dk.)

6- Aşı tedariki konusunda halkı yanılttığını itiraf etti: Aşı temini tahmine kalmış

“Sinovacla ilgili yaptığımız anlaşma bildiğiniz gibi Şubat ayı sonuna kadar 50 milyon, Nisan ayı 50 milyon toplam 100 milyon şeklinde anlaşma yapmıştık. Bugüne kadar gelen aşı miktarı 26 milyonu geçmiyor. Önümüzdeki haftalar ben bu anlamda biraz daha önemli sayıda aşının gelebileceğini tahmin ediyorum.” (25.04 dk.)

“Toplantıya girmeden önce Uğur Bey’le görüştüm selam söyledi Haziran sonuna kadar 30 milyon doz BioNTech aşısı gelecek 10 gün içinde netleşmiş olacak. Haziran ayı sonuna kadar yoğun aşı temini olacak 40 yaş üstü aşılanmış olacak” (27.30 dk.)

7- Aşı reddi artıyor

“Sağlık çalışanlarının yüzde 14’ü, 65 yaş üstü vatandaşların yüzde 23.6 aşısını yaptırmış değil.”

Son söz

  • Salgın yönetimini bilimsel kurallara göre değil, AKP’nin salgından bir başarı hikayesi yazma kurallarına göre yürüttüklerinden bugün Türkiye haritasının kıpkırmızı kestiği, bütün illerin yüksek risk grubuna girdiği pozitif vaka ve buna bağlı olarak ölüm sayılarının arttığı, yoğun bakım servislerinde yer bulunamadığı Sağlık Bakanı itiraf etmiştir.
  • Ayrıca Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun hangi kararları aldıklarını, Cumhurbaşkanı’nın Bilim Kurulu’nun almış olduğu kararlardan hangilerini uygun görmediği kamuoyuna açıklanmalıdır.
  • Bugün yapılacak kabine toplantısında Ramazan ayında yakın temas ve hareketliliği azaltıcı önlemler geleceğini Bakan ifade etmiştir. Ancak ihtiyacı olan yoksul halk kesimlerine, işsizlere, işten çıkarılanlara ekonomik-sosyal destek programı açıklanmadan alınacak kısıtlama kararı, vatandaşları açlıktan mı virüsten mi ölüm arasında tercihe zorlanmış olur ki bu durum kabul edilemez.

About Author

Ergün Demir

Ergün Demir

Related Articles

TÜM HABERLER