A3 Haber

Türkiye’nin ilk şeker fabrikasında son durum: İhalelerde şartname var, uyan yok

Türkiye’nin ilk şeker fabrikasında son durum: İhalelerde şartname var, uyan yok

Türkiye’nin ilk şeker fabrikasında son durum: İhalelerde şartname var, uyan yok
Ekim 18
13:46 2021

Türkiye’de inşa edilen ilk, faaliyete geçen ise ikinci şeker fabrikası olan Uşak Şeker Fabrikası’nın ”üretime hazırlık hizmet alım işi” ihalesinde şartname krizi yaşanıyor. İddialara göre getirilen şartnameyle bir çok firma şartları yerine getiremediği için ihaleden çekilirken, ihaleyi alan firma ise teknik şartnameyi yerine getirmeden işe başladı ve devam ediyor.

Ege’ye Bakış Gazetesi’nden Adem Sarıkaya’nın haberine göre, 2018 yılında özelleştirmelerle gündeme gelen şeker fabrikalarında sular durulmuyor. Geçtiğimiz Eylül ayında düzenlenen ihalede yapılan duyuruya göre ”2021/2022 yılı Kampanya Döneminde 24 saat kesintisiz ve operatörlü bir adet lastik tekerli yükleyici, bir adet damperli kamyon, bir adet damperli römorklu traktör olmak üzere üç araçla üç ay 10 gün süreli, bir adet lastik tekerli kazıcı-yükleyici kepçe” için hizmet alım ihalesi yapılacağı duyurulmuş ve ihale şartnamesinde hizmet alımı yapılacak iş aletler için şu şartlar koşulmuştu:

  • ” Lastik Tekerli Yükleyici Özellikleri (1 adet): En az 2 m3 kova hacmi ve kova düz olmalıdır. Motor gücü en az 150 hp, 2010 yılı ve üstü model ayrıca geri viteste sesli uyarı olacaktır.
    Lastikli Tekerlekli Kazıcı (1 adet): Motor gücü en az 90 hp, 2010 yılı ve üstü model ayrıca geri viteste sesli uyarı olacaktır. Taş temizliği için mevcut pancar silosu kanal genişliğine uygun (kanal genişliği 70 cm’dir) kepçe ağzı bulunmalıdır.
  • Damperli Kamyon Özellikleri (1 adet): Motor gücü en az 180 hp, modeli ise 2010 yılı ve üstü olacaktır. Kısa damperli, damperi hidrolik kaldırmalı, damper yüksekliği azami 4,20 m. damper sızdırmaz yapıda. Asgari 15 ton istiap hakkı.”

2010 zorunluluğu

Daha önceki yıllarda düzenlenen aynı hizmet alım ihalelerinde iş makineleri için 2000 yılı ve üstü şartı koşulurken, Şeker Fabrikası yönetimi bu yıl için iş makinelerinin minimum 2010 yılı ve üstü üretilmiş şartı getirdi. Bu şartla birlikte diğer firmalardan ihaleden çekilirken, ihale Can Kardeşler-Kadir Can adlı şahıs firmasında kaldı. Ancak ihaleyi alan firma da iş makinelerindeki şartnameyi yerine getirmeyen iş aletleriyle işe başladı.

Cimer’e şikayet edildiler

İddialara göre en az 2010 yılında üretilmiş olması gereken lastik tekerlekli yükleyici 2007 yılı, kamyon ise 2004 yılı üretimli. İş aletlerinin şartnameye uygun olmaması ihaleye giren diğer firmaların tepkisini çekerken, fabrikada çalışan işçilerden de yönetime şikayetler gittiği belirtiliyor. Bir çalışan ise konuyu Cimer’e taşıdı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER