A3 Haber

Polimetre’nin analizi: Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi, aday olabilmesi için hangi koşullar gerekiyor?

Polimetre’nin analizi: Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi, aday olabilmesi için hangi koşullar gerekiyor?

Polimetre’nin analizi: Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi, aday olabilmesi için hangi koşullar gerekiyor?
Şubat 07
20:19 2022

Veri madenciliği ve analizi kuruluşu Polimetre, Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday olup olamayacağı konusunun tartışıldığı ve iki buçuk yıl önce yayımlanan raporu, konunun gündeme gelmesi nedeniyle bir kez daha paylaştı. Polimetre kurucusu M. Günal Ölçer imzasıyla yayımlanan raporda, Erdoğan’ın hangi koşullarda üçüncü kez aday olabileceği ele alınıyor.

A3 Haber Merkezi | Polimetre veri ve analiz kuruluşu, son günlerde yeniden gündeme gelen “Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi?” sorusunu ele alan çalışmasını yeniden anımsattı. 5 Ağustos 2019’da yayımlanan çalışmayı yeniden paylaşan Polimetre kurucusu M. Günal Ölçer, Erdoğan’ın üçüncü kez aday olup olamayacağını değerlendirdi.

Polimetre’nin çalışmasından satır başları şöyle:

Erken seçim kararı nasıl alınır?

a. TBMM üye tamsayısının 3/5 çoğunluğuyla (360 milletvekili) seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.
b. Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

  • Her iki durumda da TBMM Genel Seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
  • Cumhurbaşkanının ikinci döneminde erken seçime Meclis tarafından karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.
  • Cumhurbaşkanının ikinci döneminde, erken seçime TBMM değil de Cumhurbaşkanı tarafından karar verilmesi halinde, cumhurbaşkanı tekrar aday olamaz.

Bir kişi en fazla kaç kez cumhurbaşkanı seçilebilir?

  • Anayasanın 101. Maddesine göre bir kişi en fazla iki defa cumhurbaşkanı olabilir.
  • Erdoğan 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçimle cumhurbaşkanı olarak seçildi.
  • 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimle ikinci kez cumhurbaşkanı olarak seçildi.
  • Bu durumda cumhubaşkanı kararı ile yapılacak bir erken seçimde veya zamanında (25 Haziran 2023 tarihinde) yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan tekrar aday olamaz.
  • Mevcut cumhurbaşkanının tekrar aday olabilmesi ancak TBMM’nin alacağı bir erken seçim kararı ile veya anayasa değişikliği ile mümkün olabilir.

Üçüncü kez adaylık bugün Bahçeli ve Şentop’un gündemindeydi

AKP iktidarı, Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığı konusunu gündemine aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı adaylarının  Tayyip Erdoğan olduğunu vurguladı ve 2023’teki seçimlerde aday olamayacağı iddiaları için, “En az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız” dedi.

İktidar, Erdoğan’ın üçüncü kez aday olup olamayacağına ilişkin hukuki tartışmalara çare arıyor. Hukuki kılıfı bulma işi de TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a düştü. Şentop, “Cumhurbaşkanı’nın üçüncü kez adaylıkla ilgili sorunu yok. Zaten ikinci adaylığı. Tartışmalar bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Ben bu konuda bir makale yayınlayacağım” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER