A3 Haber

Rusya-Ukrayna savaşında 11’inci gün: Mariupol’de geçici ateşkes başladı

Rusya-Ukrayna savaşında 11’inci gün: Mariupol’de geçici ateşkes başladı

Rusya-Ukrayna savaşında 11’inci gün: Mariupol’de geçici ateşkes başladı
Mart 06
09:47 2022

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonunda 11’inci güne girildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki askeri altyapıyı yok etme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını söyledi. İki ülkenin müzakerelerin 3. turu için pazartesi günü bir araya geleceği açıklandı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukraynalı mevkidaşı ile Polonya’da bir araya geldi; ikilinin, Kiev’e daha fazla silah yardımı ile Rusya üzerinde uluslararası baskıyı artırma konusunda konuştukları belirtildi.

Rus ordusu Ukrayna’da operasyonlarını yoğunlaştırırken Batı da yaptırımları sıklaştırıyor.

Dün Mariupol ve Volnovaha’da yapılması planlanan sivil halk tahliyesi, daha sonra durduruldu. Rusya ve Ukrayna, tahliye operasyonunun durdurulması nedeniyle birbirlerini suçladı. Yine dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO üyesi ülkelere “Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesi durumunda tüm NATO örgütüyle savaşmak zorunda kalacağız” mesajı verdi.

Savaşın 11’inci gününün ilk saatlerinde ise, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Ukrayna-Polonya sınırında Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile görüştüğü bildirildi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler…

19.05 – Putin: Ukrayna NATO’ya kabul edilirse NATO örgütüyle savaşmak zorunda kalacağız… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da geçici ateşkes ilan etme girişimlerinin Neonazi gruplar tarafından engellendiğini savundu. NATO’ya da “Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesi durumunda tüm NATO örgütüyle savaşmak zorunda kalacağız” mesajı verdi.

18.00 – Rusya’daki savaş karşıtı protestolarda yaklaşık 3 bin 500 kişiye gözaltı… Rus haber ajansı Interfaks’ın İçişleri Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre, bugün Rusya genelinde savaş karşıtı protestolarda yaklaşık 3 bin 500 kişi gözaltına alındı.

İnsan hakları projesi OVD-Info’ya göre, Moskova’nın Ukrayna’yı işgale başlamasından bu yana Rusya’daki savaş karşıtı protestolarda toplam 10 bin 946 kişi gözaltına alındı.

17.10 – Ukrayna Sağlık Bakanı, ülkede 34 hastanenin hasar gördüğünü açıkladı… Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Liashko, Rusya tarafından yapılan bombardıman sonucu Ukrayna’da 34 hastanenin zarar gördüğünü ve bazılarının hizmet veremeyecek durumda olduğunu belirtti. Bu durumun Cenevre Sözleşmesi’nin açık bir ihlali olduğu vurgulandı.

15.30 – Zelenskiy: Hava sahası kapatılmalı: Odessea’yı bombalamaya hazırlanıyorlar… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna hava sahasının ‘uçuşa yasak bölge’ ilan edilmesini isteyerek, “Ukrayna’nın hava sahası güvenli hale getirilmek için kapatılmalı” dedi. Zelenskiy yaptığı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaptığını belirterek, “ABD Başkanı Joe Biden ile görüştüm. Bana Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar hazırladıklarını söyledi. Terör devletinin para kazanabileceği tek bir liman olmamalı” dedi. Ukrayna hava sahasının ‘uçuşa yasak bölge’ ilan edilmesi talebini yineleyen Zelenskiy, “Aslında sorunun çözümü basit. İraden varken Ukrayna’nın hava sahası güvenli hale getirilmek için kapatılmalı” şeklinde konuştu. Zelenskiy, “Odessa’yı bombalamaya hazırlanıyorlar. Odessa’yı ve tüm kentlerimizi savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

14.25 – ABD, Ukrayna’yı Sovyet uçaklarıyla destekleyecek... ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin savaş uçağı talebi üzerine yaptığı açıklamada, ABD ve Polonya’nın Ukrayna’ya savaş uçağı sağlamak için çalıştığını belirtti. Wall Street Journal’a konuyu değerlendiren Beyaz Saray yetkilileri, ABD’nin Polonya’ya belli sayıda F-16 verebileceği, buna karşılık da Varşova’nın Kiev’e Sovyet dönemine ait savaş uçaklarından temin edebileceğini belirtti.

12.50 –  Erdoğan-Putin görüşmesi başladı… AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesi başladı. İbrahim Kalın, dün yaptığı açıklamada Erdoğan’ın, Putin’e ateşkes yapması konusunda mesaj vereceğini söylemişti.

11.20 – Geçici ateşkes başladı… Mariupol kentinde insani koridorların açılması için Rusya ile kararlaştırılan geçici ateşkes başladı. Harkov’da da insani yardım koridorunun açılması bekleniyor. Mariupol Kent Konseyi, yerel saat 10.00 itibariyle Rusya ile geçici ateşkesin başladığını duyurdu. İnsani koridorlar için yapılan ateşkesin yerel saat ile 21.00’e kadar süreceği açıklandı.

08.30 – Rusya, Ukrayna’yla barış görüşmelerinin üçüncü turunun pazartesi günü gerçekleşeceğini doğruladı... Rus müzakereci Leonid Slutskiy, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin üçüncü turunun pazartesi gerçekleşmesinin planlandığını doğruladı. Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın dış ilişkiler komitesi başkanı ve Ukrayna ile yapılan barış görüşmelerindeki Rus delegasyonunun üyesi olan Slutskiy, Solovyov Live isimli Youtube programındaki açıklamasında, “Üçüncü tur gerçekten de yakında gerçekleşecek, pazartesi, yani ayın 7’sinde gerçekleşebileceğini düşünüyoruz” dedi. Daha önce, Ukrayna delegasyonunun bir üyesi de görüşmelerin pazartesi gerçekleşmesinin planlandığını kaydetmişti.

07.45 ­ – Kiev Bölgesi Valisi : Kadirov’un askerleri akıl hastalarını rehin aldı… Ukrayna’nın Kiev Bölgesi Valisi Oleksiy Kuleba, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov tarafından Ukrayna’ya gönderilen askerlerin, ülkenin Kiev bölgesinde yer alan Borodyanka kentindeki bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesini ele geçirerek, içerdeki akıl hastalarını ve hastane personellerini rehin aldığını duyurdu.

06.10 – Zelenski-Musk görüşmesi… Volodimir Zelenski, ABD’li iş insanı Elon Musk ile video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Zelenski, “Kozmik projeler ve kendisinin savaştan sonra Ukrayna ziyareti ihtimali ile ilgili konuştuk” açıklaması yaptı.

01:30 – Visa ve Mastercard Rusya operasyonlarını askıya aldı… Visa, Rusya operasyonlarının tamamını askıya alacağını duyurdu. Visa’nın kararına göre Rusya’da çıkarılan Visa kartları ile gerçekleştirilen işlemler Rusya dışında geçerli olmayacak ve Rusya dışındaki finansal kurumlar tarafından çıkarılan Visa kartları ile Rusya Federasyonu’nda işlem yapılamayacak. Visa’nın hemen ardından Mastercard da Rusya operasyonlarını durdurma kararı aldığını açıkladı. Mastercard yetkililerinin açıklamasına göre bu, Rus bankaları tarafından verilen kartların, Mastercard sistemi tarafından desteklenmeyeceği ve Rusya dışında verilen Mastercard kartlarının Rusya’da çalışmayacağı anlamına geliyor.

00:50 – Blinken, Ukrayna-Polonya sınırında mevkidaşı Kuleba ile görüştü… ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya’da Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile görüştü.Blinken, Twitter hesabından Kuleba ile gerçekleştirdiği Polonya-Ukrayna sınırındaki buluşmasından fotoğraflar paylaştı. Ukrayna ile dayanışma göstermek için bölgede bulunan Blinken’in mevkidaşı Kuleba ile sınırda yoğun güvenlik önlemleri altında yaklaşık 45 dakika görüştüğü ve ikilinin, Kiev’e daha fazla silah yardımı ile Rusya üzerinde uluslararası baskıyı artırma konusunda konuştukları kaydedildi. Dışişleri Bakanı Blinken ayrıca Beyaz Saray’ın, Ukrayna’dan kaçanlara ve onları kabul eden ülkelere destek sağlamak için 2,75 milyar dolar bütçe ayırmaya hazırlandığını söyledi.

00:30 -Ukrayna: Son 24 saatte Rusya’ya ait iki uçak ve beş helikopter düşürüldü… Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte ülkeye hava saldırısı gerçekleştiren 2 uçak düşürüldü. Açıklamaya göre uçaklardan atlayan pilotlardan 3’ü esir alındı, biri ölü ele geçirildi. Öte yandan Rusya ordusuna ait 5 helikopter ve bir insansız hava aracının da düşürüldüğü belirtildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER