A3 Haber

Rusya-Ukrayna savaşında 12’inci gün: Anlık gelişmeleri CANLI BLOG’tan izleyebilirsiniz

Rusya-Ukrayna savaşında 12’inci gün: Anlık gelişmeleri CANLI BLOG’tan izleyebilirsiniz

Rusya-Ukrayna savaşında 12’inci gün: Anlık gelişmeleri CANLI BLOG’tan izleyebilirsiniz
Mart 07
08:11 2022

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin üçüncü görüşme için bugün bir araya gelmeleri bekleniyor. Öte yandan Batılı ülkelerden Rusya’ya yönelik yeni yaptırım açıklamaları gelmeye devam ediyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatının 12’inci gününde Rusya ve Ukrayna heyetlerinin üçüncü kez masaya oturması bekleniyor. İkinci görüşme Rusya ile Ukrayna arasında Belarus’un Brest kentinde perşembe günü yapılmıştı. Ukrayna-Rusya görüşmesinde, taraflar, sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda mutabakata varmıştı. Ayrıca üçüncü tur müzakere yapılmasına da karar verilmişti.

Sıcak bölgedeki gelişmeler şöyle: 

23.45 – Reuters: Kiev, Zelenskiy ile Başkan Putin arasında doğrudan görüşme talebinde bulundu… Reuters’in geçtiği habere göre Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Kiev’in Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında doğrudan görüşme talebinde bulunduğunu belirtti.

20.45 – Rusya-Ukrayna görüşmelerinin üçüncü turu sona erdi… Rusya’nın Belarus Büyükelçiliği, Rusya-Ukrayna görüşmelerinin Belarus’un Brest bölgesinde düzenlenen üçüncü turunun bittiğini duyurdu. Görüşme yaklaşık üç saat sürdü.

17.45 – Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin üçüncü turu başladı… Rusya ve Ukrayna delegasyonları, barış görüşmelerinin üçüncü turu için bir araya geldi. Rusya’nın Minsk Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, barış görüşmelerinin üçüncü turunun Belarus’un Belovejskaya Puşa bölgesinde başladığı belirtildi. Üçüncü barış görüşmelerinde tarafların, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü operasyona ilişkin siyasi, insani ve askeri konuları ele almaları bekleniyor. Daha önce Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, şartlarının Ukrayna tarafından yerine getirilmesi halinde, Rusya’nın askeri operasyonunu anında durdurmaya hazır olduğunu kaydetmişti.

16.18 -Zelenskiy’nin danışmanı Mihaylo Podolyak üçüncü tur görüşmesine yola çıktıklarını anlatan bir fotoğraf karesi paylaştı… Ukrayna ile Rusya arasında yapılan, liderlerin danışmanları düzeyinde yürütülen görüşmelerin üçüncü turu kısa süre içinde başlıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mihaylo Podolyak, müzakerelerin üçüncü turunun bugün Kiev saatiyle 16.00’da yapılacağını açıkladı ve görüşme noktasına giderken arkasında helikopterin göründüğü bir fotoğraf paylaştı.


15.55 – Macaristan Başbakanı Orban, ülkenin batısına NATO askeri konuşlandırılmasını onaylayan bir kararname imzaladı

15.40 – Putin’den Avrupa’ya: İnsan haklarına uyması için Kiev’e baskı yapın… Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile yaptığı görüşmede, AB’yi, insan haklarına uyması için Kiev yönetimine baskı yapmaya çağırdı.

15.15 – Rusya Savunma Bakanlığı’ndan “Mariupol’de 70 Türk rehin tutuluyor” açıklaması… Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, ‘Ukraynalı aşırı milliyetçilerin canlı kalkan olarak 1600’den fazla yabancı vatandaşını rehin tuttuğunu’ söyledi. Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre basın toplantısında konuşan Mizintsev, “Kievli radikaller canlı kalkan olarak bin 634 yabancıyı rehin tutmaya devam ediyor. Harkov’da 200 Ürdün, 40 Mısır, 15 Vietnam, 2 Endonezya vatandaşı olmak üzere 257 kişi mevcut. Sumi’de 576 Hindistan, 159 Tanzanya, 121 Çin, 100 Gana, 70 Ürdün, 60 Mısır, 16 Pakistan, 15 Tunus, 14 Zambiya, 8 Kazakistan ve 1 Sırbistan vatandaşı olmak üzere bin 140 kişi var. Mariupol’de 70’i Türkiye, 18’i Kazakistan vatandaşı 88 kişi mevcut” ifadelerini kullandı.

15.00 – Rusya’dan Ukrayna’ya “ateşkes” suçlaması…Rusya Savunma Bakanlığı, “Ukrayna tarafı insani koridorların oluşturulması için gereken tek bir şartı dahi yerine getirmedi. Milliyetçiler, fiziksel şiddet tehdidi altında siviller ve yabancı vatandaşların insani koridorlardan çıkmasına izin vermiyor. Ukrayna yönetimi ülkedeki gidişat üzerindeki kontrolünü tamamen kaybetti ve radikallerin etkisi altına girdi” açıklaması yaptı.

14.41 – Müzakereler TSİ 17.00’de başlayacak… Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı danışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya ile 3. tur müzakerelerin yerel saatle 16.00’da (TSİ 17.00) başlayacağını söyledi. Heyetler arası görüşme, Polonya’nın Brest bölgesinde bulundan Belovezhskaya Pushcha’da gerçekleştirilecek.

14.25 – Çavuşoğlu açıkladı: Antalya’da üçlü görüşme yapılacak…Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile perşembe günü Antalya’da üçlü formatta toplantı gerçekleştireceklerini açıkladı.

12.30 – Rusya delegasyonu, Ukrayna’yla görüşmelerin üçüncü turu için yola çıktı… Sputnik’in Belarus servisi, Rusya delegasyonunun Ukrayna ile gerçekleştirilen barış görüşmelerinin üçüncü turuna katılmak için yola çıktığını aktardı.
Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinde henüz somut bir sonuç alınmış değil. İkinci tur görüşmelerinde taraflar, sadece sivillerin tahliyesi için insani koridorlar oluşturulması konusunda anlaşabilmiş, bu koridorlar oluşturulurken geçici ateşkes uygulanması olasılığını da dışlamamışlardı.

12.05 – “Beş milyon Ukraynalının ülkeden kaçmasını bekliyoruz”… AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrel, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının devam etmesi durumunda, 5 milyon Ukraynalının ülkeden kaçmasını beklediklerini söyledi. Borrel, 5 milyon insanı kabul etmeye hazırlanmaları gerektiğini belirterek, “AB’nin tüm kaynaklarını seferber etmeliyiz. Daha fazla okula ve daha fazla kabul merkezine ihtiyacımız var” dedi.

11.50 – Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna’da altı insani koridor açıldı… Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, saat 10.00’da Ukrayna’da 6 insani yardım koridorunun açıldığını söyledi. Buna göre Kiev, Harkov, Mariupol ve Sumi’den siviller ayrılabiliyor.

10.45 – Avrupa’da ilk kez, doğalgazın bin metreküp fiyatı 2 bin 700 doları geçerek tarihi bir seviyeye ulaştı.

10.30 – Çin: Rusya ile ilişkilerimiz kaya gibi sağlam… Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin ile Rusya arasındaki ilişkilerin hala çok güçlü olduğunu vurgulayarak, “İki halk arasındaki dostluk kaya gibi sağlamdır ve gelecekteki iş birliği alanları son derece geniştir” dedi. Yıllık basın toplantısında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını kınamaktan ve “işgal” olarak nitelendirmekten kaçınan Vang, Batılı ülkelerden Rusya’nın “meşru güvenlik endişelerine” saygı göstermelerini istedi. Ukrayna’daki durumun karmaşık nedenlere dayandığını ve bir gecede oluşmadığını belirten Çin Dışişleri Bakanı, “Karmaşık sorunların çözümü, yangına körükle gitmek ya da ayrılıkları güçlendirmekten ziyade sükunet ve mantık gerektirir” diye konuştu. Bazı güçlerin Çin-AB ilişkilerinde istikrar istemediğini ve Çin’i tehdit olarak göstermeye çabaladığını söyleyen Vang, Avrupa Birliği’nin soğuk savaşa karşı çıkma noktasında Çin’e katılmasını beklediklerini kaydetti.

10.15 – Petrolün varil fiyatı 130 doların üzerine çıktıBrent petrolün varil fiyatı, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ambargo uygulamasının arzı daraltacağı endişeleriyle uluslararası piyasalarda 130 doların üzerine çıktı. Bazı analistler, 200 doların üzerini öngörüyor.

08.30 – Rusya’dan geçici ateşkes kararı… Rus ordusu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talebi üzerine Kiev, Harkov, Mariupol ve Sumi’de insani koridorların açılması için Moskova saatiyle 10.00’da ateşkes kararı aldı. Rusya Savunma Bakanlığı, “Kiev’in tahliyeleri sabotaj etme girişimleri manasız çünkü ordumuz süreci kontrol etmek için İHA kullanacak” açıklamasında bulundu.

08.00 – Lugansk’ta patlama… Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin temsilcisi Rodion Miroshnik, Lugansk petrol deposunda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin bombardımanı sonucu yangın çıktığını söyledi.

07.30 – ABD’den NATO’ya Ukrayna’ya uçak tedariki için yeşil ışık… ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky’nin ABD’li milletvekillerini Rusya ile devam eden çatışmaya müdahale etmeye çağırmasının ardından konuştu. Blinken, Pazar günü CBS News’e verdiği demeçte, Washington’un Ukrayna’ya savaş uçağı tedarik etmeleri için NATO üyelerine “yeşil ışık” yaktığını ve ABD’nin Kiev’e gönderilen tüm jetleri değiştirmek için çalışacağını söyledi.

07.15 – Güney Kore’den Rusya’ya yaptırım…  Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Rusya Merkez Bankası ile işlemlerini durduracağını açıkladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER