A3 Haber

Çavuşoğlu’ndan Lavrov-Kuleba görüşmesine ilişkin açıklama: Mucizeler beklenmemeli

Çavuşoğlu’ndan Lavrov-Kuleba görüşmesine ilişkin açıklama: Mucizeler beklenmemeli

Çavuşoğlu’ndan Lavrov-Kuleba görüşmesine ilişkin açıklama: Mucizeler beklenmemeli
Mart 10
14:44 2022

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarının Antalya’daki görüşmesinden sonra ilk açıklamasında “Diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Daha sonra kameralar karşısına geçerek görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, “Bir görüşmede mucizeler beklenmemelidir” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasındaki üçlü görüşmeye eşlik eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi. İlerleyen dakikalarda bir basın açıklaması da yapan Çavuşoğlu, “Elbette bir görüşmede mucizeler beklenmemelidir. Bu düzeydeki toplantıda tüm sorunlar çözülmez. Ancak siyasi seviyedeki bu toplantı önemli bir başlangıçtır” diye konuştu.

Taraflar arasındaki görüşmede uzlaşı sağlanamazken, Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

  • “Barışa ihtiyacın en fazla olduğu bu zamanda, Antalya Forumu marjında Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba’yla üçlü formatta görüştük. Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesi. Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz.”

“Putin-Lavrov görüşmesi de gündeme geldi”

Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı ilk açıklamanın ardından basın mensuplarının karşısına geçerek, görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda, Putin ve Zelenski arasında görüşme gerçekleştirilmesinin de gündeme geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, şunları söyledi:

  • “İki taraf da Türkiye’nin toplantıda bulunmasını özellikle istediler. Biz bu görüşmede, Türkiye’nin ulusal pozisyonunu saklı tutmakla birlikte, kolaylaştırıcı rol üstlendik. Özellikle insani boyutun önceliğine dikkat çektik. Her gün maalesef akan kan artıyor. Savaş ortasında kalan sivillerin de bir an önce kurtarılması gerektiğinin altını bir kere daha çizdik. Bunun için sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var. Sürdürülebilir ateşkesin tesisine kadar da insani ateşkesin sahada da işlemesi gerekiyor. İnsani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini vurguladık. Sahada durumların farklı olduğunu, vatandaşlarımızı tahliye ederken sadece uzaktan görmedik yaşadık.
  • Özellikle bugün toplantıda Mariupol’da bir insani koridor gerektiğini vurguladık. Taraflar bu konuyu ilgili merciilerle görüşeceklerini söylediler. Eş güdüm yapılmazsa, her iki taraf sahada da eş güdümü gerçekleştirmezse tahliye edeceğimiz siviller can tahlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
  • Elbette bir görüşmede mucizeler beklenmemelidir. Bu düzeydeki toplantıda tüm sorunlar çözülmez. Ancak siyasi seviyedeki bu toplantı önemli bir başlangıçtır. Bu toplantının da liderler düzeyinde gerçekleştirilmesi gündeme geldi. Ukrayna tarafı, Sayın Zelenski’nin böyle bir toplantıya hazır olduğunu, Sayın Lavrov da Sayın Putin’in prensip olarak karşı olmadığını söyledi.”

Lavrov ve Kuleba’nın açıklamaları

Rusya ile Ukrayna dışişleri bakanları arasında Antalya’da yapılan görüşmede somut bir ilerleme sağlanamadı. Ateşkes kararı alınamazken, tarafların birbirlerine yönelik suçlamaları da sürdü. örüşme sonrası açıklamalarda bulunan Lavrov “Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur” dedi. Kuleba ise “Ateşkes konusunda ilerleme kaydedemedik. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım” diye konuştu.

Kuleba, Lavrov’un kendisine özetle Ukrayna taleplerini karşılayana kadar saldırılarına devam edeceklerini ilettiğini söyledi. Kuleba bunlar arasında Ukrayna’nın teslim olması talebinin olduğununu ve bu yüzden kendileri için bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Lavrov, Ukrayna’da “sözde toprak savunma güçleri” tarafından “sivillerin rehine olarak kullanıldığına” dair iddialarını yineledi. Lavrov bu sivillein “canlı kalkan olarak” kullanıldıklarını iddia etti. Batı’nın Ukrayna’yı Rusya ve Batı arasında seçim yapmaya zorlayarak bu çatışmaya sebep olduğunu söyleyen Lavrov, Ukrayna için güvenlik garantilerini görüşmeye hazır olduklarını da belirtti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER