A3 Haber

Rusya-Ukrayna savaşında 15’inci gün: Antalya’daki üçlü görüşmenin ardından ateşkes konusunda ilerleme kaydedilemedi

Rusya-Ukrayna savaşında 15’inci gün: Antalya’daki üçlü görüşmenin ardından ateşkes konusunda ilerleme kaydedilemedi

Rusya-Ukrayna savaşında 15’inci gün: Antalya’daki üçlü görüşmenin ardından ateşkes konusunda ilerleme kaydedilemedi
Mart 10
08:31 2022

Rusya-Ukrayna savaşı 15’inci gününe girerken, bugün her iki ülkenin dışişleri bakanları Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla Antalya’da yaptığı kritik görüşme sonrası konuştu. Kuleba, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukrayna’da sivillerin tahliyesi için 24 saatlik ateşkes konusunda ilerleme kaydedemediklerini belirtti. Kuleba, “Yine böyle (Antalya’daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım” dedi. Çavuşoğlu ise toplantıya ilişkin, “Mücizeler beklenmemeli, diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Diğer yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy OHAL sırasında tüm vatandaşların silah kullanmasına izin veren yasayı imzaladı. Pentagon ABD’nin şu anda Ukrayna’ya savaş uçağı takviyesi yapılmasını desteklemediğini açıkladı. Avrupa Birliği (AB), Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımları genişleterek dokuz şirketin yöneticilerini kara listeye dahil etti.

Savaşın 15’inci gününde anlık gelişmeler şöyle:

23.05 – Rusya: Her gün saat 10.00’dan itibaren tek taraflı olarak insani koridorlar açacağız… Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Tümgeneral Mihail Mizintsev, sivillerin Rusya’ya tahliyesi için her gün sabah 10.00’dan itibaren tek taraflı olarak insani koridorlar açacaklarını belirtti.

Sputnik’in haberine göre, Ukrayna’dan Rusya yönüne olan insani koridorların Kiev’le koordine edilmeden açılacağını söyleyen Mizintsev, diğer yönlerdeki koridorlar için Kiev’in mutabakatının alınacağını ifade etti.

Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolündeki bölgelerde tam güvenliğin sağlanmasını garanti ettiklerini dile getiren Mizintsev, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile BM’den Rusya’nın insani koridorlarla ilgili inisiyatifinin Ukrayna nüfusuna bildirilmesi için çalışma yapmalarını talep ettiklerini anlattı.

Mizintsev, bloke edilen yerleşim yerlerindeki insani felaketin boyutlarını tamamen anladıklarını ve bu nedenle Ukrayna tarafından önerilen ek üç koridorun açılmasını kabul ettiklerini söyledi.

19.45 – Von der Leyen: Hastane saldırısı savaş suçu sayılabilir… Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın Mariupol kentindeki doğum hastanesine yönelik saldırının “savaş suçu” sayılabileceğine inandığını ve soruşturma açılması gerektiğini belirtti. Von der Leyen, kamu yayıncısı France Info’ya yaptığı açıklamada, Mariupol kentindeki doğum hastanesine yönelik saldırının insanlık dışı, iğrenç ve acımasız olduğunu kaydetti. Bu saldırının “savaş suçu” sayılabileceğine inandığını ifade eden von der Leyen, bu saldırıya ilişkin soruşturmanın açılması gerektiğini belirtti.

19.00 – Kızılhaç yetkilisi: Mariupol’de insanlar yemek için birbirlerine saldırmaya başladı… Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICIRC) Mariupol’deki Heyet Başkanı Sasha Volkov yayınladığı sesli mesajında, kentteki yiyecek ve su kaynaklarının tehlikeli derecede düşük seviyelere ulaştığına dair haberler olduğunu aktardı. Volkov, birçok ailenin çocuklarını beslemek için yiyeceklerinin tükendiğini ifade ederek, bazı bölgelerde durumun daha kötü olduğunu ve insanların “yemek için birbirlerine saldırmaya başladığını” aktardı.

Mariupol’da “sebzelerin karaborsaya” düştüğünü ifade eden Volkov, kentte et ve benzeri gıdaların ise bulunmadığını belirtti. Kentteki ilaçların da azaldığını dikkat çeken Volkov, bazı hastanelerin çalışmaya devam etmesine rağmen, şehrin eczanelerinin “dört ila beş gün önce yağmalandığını” belirtti. Volkov, “Çoğumuz, nem ve soğuk nedeniyle hastalanmaya başladık” ifadelerini kullanarak, insanların farklı ilaçlara ihtiyacı oluğunu ve özellikle diyabet ve kanser hastaları için kentte ilaç bulunamadığını belirtti.

18.40 – Ukrayna’da temel gıda ürünlerinin satışı sınırlandı… Odessa Valiliği tarafından alınan kararla, şehirdeki marketlerden temel gıda ürünlerinde satışında limit uygulanması gereken ürünlerini listesi gönderildi. Yeni kararla birlikte artık marketlerden, şeker, karabuğday, buğday gevreği en fazla 2 paket alınabilecek. Patates, 5 kilogramdan fazla alınamayacak. Yumurta ise 30 adetten fazla satılmayacak.

18.32 – Çernobil’e yeniden elektrik verildi… Rusya Enerji Bakanlığı, dün elektriklerin kesildiği Çernobil Nükleer Enerji Santrali’ne Belarus üzerinden yeniden elektrik verildiğini açıkladı.

Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde dün elektriğin kesildiği ve jeneratörlerin devreye girdiği bildirilmişti. Nükleer santralin soğutmasında kullanılan dizel yakıtın 48 saat sonra tükeneceği ve soğutma sisteminin çalışmayacağından dolayı santralin riske gireceğini açıklanmasının ardından Rusya Enerji Bakanlığı, Rus ordusunun kontrol sağladığı nükleer santrale Belarus üzerinden yeniden elektrik verildiğini açıkladı.

17.30 – Putin: Karşımıza çıkan sorunların hepsini çözeceğiz… Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin Ukrayna’daki askeri operasyonu yüzünden Batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara ilişkin düzenlenen bir hükümet toplantısında, söz konusu ülkelerin düşmanca davranmış olmasına karşın, Rusya’nın bu ülkelere karşı enerji konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ettiğini söyledi.

Putin, ortaya çıkan problemlerin her birini aşacaklarını söyledi ve “Vatandaşlarımız, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun olmadığını anlayacaklar” dedi.

Putin, ABD’nin Rusya’dan petrol alımını yasaklamış olmasıyla ilgili olarak, ABD’de enflasyonun artmakta olduğu uyarısını yaptı.

Putin, “Batı, kendi hataları konusunda Rusya’yı suçlamaya çalışıyor” dedi.

15.54 – AFP’nin aktardığı habere göre, Kiev Belediye Başkanı, başkent nüfusunun yarısının şehirden ayrıldığını açıkladı. Belediye Başkanı Vitali Klitschko, yaklaşık 2 milyon kişinin Kiev’den ayrıldığıın belirtti.

15.33 – 15:15 Rusya, geçici ihracat yasağı açıkladı… Rus hükümeti, yıl sonuna kadar teknoloji, telekomünikasyon, tıp, otomobil, tarım ve elektrik ekipmanlarının ihracatını geçici olarak yasakladı.

13.00 – Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü zirvesinin ardından liderlerden açıklamalar: İlerleme kaydedilemedi… Türkiye’nin arabuluculuğu ile Antalya’da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı yaklaşık 1 saat 25 dakika sürdü. Liderler toplantıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, ateşkes konusunda ilerleme kaydedemediklerini aktarırken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Müzakerelerin yerini hiçbir şey tutmaz, çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz.” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarının Antalya’daki görüşmesinden sonra ilk açıklamasında “Diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Daha sonra kameralar karşısına geçerek görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, “Bir görüşmede mucizeler beklenmemelidir” dedi.

12.22 – Chelsea’nin sahibi olan Rus oligark Roman Abramoviç’in mal varlıkları donduruldu…  Britanya, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketi duyurdu. Rus iş insanlarının yaptırım listesine eklendiği yeni pakette Chelsea Futbol Kulübü’nün sahibi Roman Abramovich de yer aldı.

11.25 – Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı başladı… Türkiye’nin arabuluculuğu ile Antalya’da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı başladı.

10:25 – Rusya: Artık Avrupa Konseyi’nde yer almayacağız… Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Rusya artık Avrupa Konseyi’nde yer almayacak” açıklamasını yaptı. Rusya Dışişleri, Avrupa Konseyi’nde NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin çoğunluğu oluşturduklarını belirterek “Bırakalım Rusya olmadan birbirleriyle iletişim kursunlar” dedi. Rusya, 1996’dan beri Avrupa Konseyi üyesiydi.

09:57 – Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşıyla üçlü toplantı öncesi görüştü… Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında yapılacak Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı öncesi Antalya’da ikili görüşme gerçekleştirdi. Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile üçlü toplantı öncesi ikili görüşmemizi gerçekleştirdik” ifadesini kullandı.

08.00 – Putin, Almanya Başbakanı Scholz ile görüştü… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Donbass’ı korumaya yönelik özel askeri operasyonla ilgili gelişmeler bağlamında, liderler siyasi ve diplomatik çabalara ilişkin seçenekleri, özellikle de Rus heyeti ile Kiev yetkililerinin temsilcileri arasındaki üçüncü tur müzakerelerin sonuçlarını görüştüler.

07.00 – ABD, Ukrayna yardımını ve hükümetin finansman tedbirini onayladı… Reuters haberine göre, ABD Temsilciler Meclisi’nin çoğunluğu, Ukrayna’ya 13.6 milyar dolarlık yardım sağlayacak ve 30 Eylül’e kadar federal hükümete kaynak sağlayacak 1.5 trilyon dolarlık bir tasarıyı onayladı. Meclis tarafından onaylanırsa, kapsamlı mevzuat Senato’ya taşınacak.

06.30 – Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da imha edilen askeri altyapı tesisi sayısının 2 bin 800’ü geçtiğini açıkladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER