A3 Haber

Ziraat Bankası’nın Almanya iştirakine “kara para” teftişi

Ziraat Bankası’nın Almanya iştirakine “kara para” teftişi

Ziraat Bankası’nın Almanya iştirakine “kara para” teftişi
Nisan 19
18:48 2022

Almanya Bankacılık Denetleme Kurumu (BaFin), kara parayla mücadele kanununun ihlal edilmemesi için Ziraat Bankası’nın yurtdışı iştiraki Ziraat Bank International AG’ye temsilci atadı.

BaFin, Alman Kara Para Aklama ile Mücadele Kanunu’na riayet edilmesinin sağlanması için Ziraat Bankası International AG’ye verdiği emre bu banka tarafından uyulmaması üzerine böyle bir karar aldığını duyurdu.

DW Türkçe’nin haberine göre BaFin, Temmuz 2021’de Ziraat Bankası International AG’nin bazı kredi işlemleri ve bankanın bilançosuyla ilgili endişeleri nedeniyle Frankfurt merkezli bu kurumla görüşmeler gerçekleştirdiğini duyurmuştu. O dönem Reuters’a konuşan bir kaynak, BaFin’in bu endişelerinden dolayı teftiş için bankaya bir özel müfettiş gönderebileceğini söylemişti.

Almanya’da 2001 yılından beri faaliyet gösteren Ziraat Bankası International AG’nin Berlin, Duisburg, Hamburg, Hannover, Köln ve Münih’te de şubeleri var.

Ziraat Bankası International AG, 2019 yılında 18,8 milyon avro, 2020’de 14,3 milyon avro kâr açıkladı. Bankanın 2020 sonundaki toplam bilançosuysa 1,65 milyar avroydu.

Türkiye’deki iş insanların düşük avro faizi ile açılan krediler…

Ziraat Bank International’ın özellikle, Türkiye’ye ve Türkiye’deki iş insanlarına düşük ‘Euro faizi’ ile açılın krediler araştırılıyordu. Bu krediler, 1 milyon Euro’dan başlıyor ve 30 milyon Euro’ları buluyor. Yaptırımlar arasında, kullandırılacak toplam kredilerin büyüklüğünün kısıtlanması da var.

Ayrıca, Türkiye’ye havalelerin de incelemeye alındığı, Türkiye’de ‘kaynak sorulmayacak’ şeklindeki yasal düzenlemenin ardından, artan para gönderme trafiğinin de incelendiği belirtiliyor.

14 maddelik uygulamalar listesi verilmişti

Ziraat Bank International, yaklaşık iki yıldır denetleniyordu. Kayyum atanmaması için tüm yönetim kurulu ve genel müdürler değiştirilmişti.

Bankaya tarihte görülmemiş ağır para cezaları kesilmiş ve yaklaşık 14 maddelik uygulamalar listesi verilmişti.

Tüm uyarılara rağmen, bir düzelme olmayınca BaFin, kayyum atamasını gerçekleştirmiş oldu. Kayyumun bir şahıs mı veya bir denetleme şirketi mi olduğu ise henüz belli değil.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER