A3 Haber

Taliban, Türkiye’deki Afgan mülteciler için Ankara’ya heyet gönderiyor

Taliban, Türkiye’deki Afgan mülteciler için Ankara’ya heyet gönderiyor

Taliban, Türkiye’deki Afgan mülteciler için Ankara’ya heyet gönderiyor
Ağustos 17
22:37 2022

Taliban’ın bir yıl önce Afganistan’da yönetimi ele geçirmesiyle birlikte milyonlarca Afgan, ülkeden kaçarak, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalıştı. 2022 yılı boyunca toplamda 41 bin 492 Afganistan vatandaşı ülkelerine geri gönderildi. Taliban yetkilileri, Türkiye’deki Afgan mültecilerin durumunu görüşmek üzere Ankara’ya bir heyet gönderileceğini söyledi.

Taliban yönetimindeki Afganistan’ın resmi Bakhtar haber ajansına göre, Afganistan Mülteciler ve Geri Dönüşler Bakan Yardımcısı Vekili Muhammed Arsalan Harotay, Türkiye’ye bir heyet gönderileceğini belirterek, “Bu heyetin Afgan mültecilerin dönüşü, karşılaştıkları zorluklar ve sorunları hakkında etraflıca görüşmeler yapmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Ajans, Harotay’ın Kabil’in Türkiye ile bugüne kadar yapılan görüşmelerden memnun olmadığını söylediğini aktardı.

Gönderilecek heyetin gündeminde Afgan mülteciler ve evlerine dönüş yollarının yer alacağı bildirildi.

41 bin 492 Afgan geri gönderildi

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’na göre yılbaşından 16 Ağustos’a kadar Türkiye’den 41 bin 492 Afganistan vatandaşı ülkesine gönderildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “2022 yılında Afganistan’a düzenlenen 171 adet charter (özel uçak) seferi ile 31.459 ve tarifeli uçuşlarla 10.033 olmak üzere toplam 41.492 Afganistan vatandaşının da ülkesine dönüşü sağlanmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Kolaylık sağlanması istenecek

Bakhtar haber ajansına göre, Harotay Türkiye’den mültecilere tanınan uluslararası haklar ve insan hakları temelinde Türkiye’deki mültecilere kolaylıklar sağlanmasının isteneceğini söyledi.

Kabil’in Türkiye’de Afgan mültecilere yönelik istatistikler, sınır dışı etme süreci ve destek sağlamada çözülmemiş sorunlar olduğunu düşündüğü aktarıldı.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER