A3 Haber

Emniyet gazetecileri fişledi: “Gizli” belge, dava dosyasında ortaya çıktı

Emniyet gazetecileri fişledi: “Gizli” belge, dava dosyasında ortaya çıktı

Emniyet gazetecileri fişledi: “Gizli” belge, dava dosyasında ortaya çıktı
Eylül 05
16:12 2022

Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun dava dosyasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün gazetecileri fişlediği, aralarında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş’un da olduğu 20 gazeteci, “gizli” ibareli belgeyle listelenip il emniyet müdürlüklerine gönderildiği ortaya çıktı. DFG Genel Başkanı Müftüoğlu “İktidar, gazetecileri kriminalize ediyor” dedi.

Gazeteci Aziz Oruç’un yargılandığı dava dosyasına, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün istihbarat amaçlı yaptığı gazeteci fişlemeleri de girdi. 20 gazetecinin ismi bulunan gizli ibareli belge, Oruç’a yardım ettiği belirtilerek “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”ten yargılanan Dicle Müftüoğlu’nun dava dosyasında ortaya çıktı.

TGS bu fişlemeyi Twitter hesabından “Pek çok meslektaşımız hakkında yazıları gerekçe gösterilerek terör soruşturması isteniyor” diye duyurdu.

Söz konusu belge ve listenin Ağrı, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Giresun, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Sivas ve Trabzon il emniyet müdürlükleri terörle mücadele şubelerine gönderildiği ortaya çıktı.

Mezopotomya Ajansı’nın aktardığı bilgilere göreyse fişlemede, gazetecilerin “Journalist Post” adlı bir dergide yazıları olduğu gerekçe gösterildi.

Tutanakta gazetecilerin isimleri, TC kimlik numaraları, dergideki pozisyonları ve Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinde kaydının bulunup bulunulmadığı bilgileri var.

“FETÖ/PDY” yönelik toplanan istihbarat bilgileri olduğu belirtilen belgede şöyle dendi:

  • “Söz konusu bilgi notu ve isim listesi yazımız ekinde gönderilmiş olup, bilgilerin bilmesi gerekenler prensibine göre hareket edilerek ilgisiz ve yetkisiz kişi, kurumlarla paylaşılmamasını, bildirilen istihbari nitelikteki bilgilerde adı geçen şahıslarla ilgili adli makamlardan alınacak talimat/talimatlar doğrultusunda gerekli çalışmaların yapılmasını ve neticesinden daire başkanımıza bilgi verilmesini dağıtımdaki il emniyet müdürlüklerinden, arz ederim.”

Ne olmuştu?

Gazeteci Aziz Oruç, Ermenistan üzerinden Avrupa’ya geçmek istediği sırada pasaportunun sahte olduğu gerekçesiyle mahkeme kararı olmadan İran’a iade edilmiş daha sonra da Türkiye-İran sırına bırakılmıştı. Oruç 11 Aralık 2019’da Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Oruç’a yardım ettiği gerekçesiyle Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu da ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ten yargılanmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER