A3 Haber

Turizm Bakanı acele kamulaştırmaların nedenini açıkladı: Çeşme’yi Cannes yapacağız

Turizm Bakanı acele kamulaştırmaların nedenini açıkladı: Çeşme’yi Cannes yapacağız

Turizm Bakanı acele kamulaştırmaların nedenini açıkladı: Çeşme’yi Cannes yapacağız
Şubat 11
08:56 2020

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çeşme’deki acele kamulaştırmalarla ilgili ilk kez konuştu. Çeşme’ye bakanlık olarak dev bir turizm merkezi kurmak için harekete geçtiklerini belirten Ersoy, “Toplam proje alanımız yaklaşık 9.500 hektar. Kamulaştırılan alan ise 190 hektar, yani projenin yüzde 2’si. Çeşme’ye kanal falan da yapılmayacak” dedi.

25 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan 2054 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Çeşme’de bazı parsellerle ilgili acele kamulaştırma kararı alındı.

Ardından Suudi Arabistan merkezli Albassam Grup’un “Kanal Çeşme” projesi ortaya çıktı. Albassam Grup, Çeşme’ye kanal yapıyor, bununla yetinmeyip tüm kıyı şeridini kapatıp planladığı projeleri satmaya çalışıyordu. Bu proje, başta Çeşmeliler olmak üzere kamuoyunun büyük tepkisini çekti ve “Çeşme de Araplara mı veriliyor” yorumlarına yol açtı.

Kültür ve Turizm Bakanı ilk kez konuştu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen hafta sonu bir dizi ziyaret için gittiği Hatay’da gazetecilere konuyla ilgili ilk kez açıklamalarda bulundu.

Bakanlık tarafından hazırlanan “Çeşme Projesi”ni tüm detaylarıyla anlatan Bakan Ersoy, “Ben de Çeşme’ye kanal yapılacağını sosyal medyadan duydum. Bizim böyle bir projemiz yok, hiç olmadı” dedi.

Kendilerinin hazırlayacağı projenin bölgedeki turizm sezonunu iki aydan 12 aya çıkaracağını ifade eden Ersoy, “Öncelikle bazı yanlış anlamalara açıklık getirmek istiyorum. Toplam proje alanımız 9 bin 574 hektar. Kamulaştırılan alan ise 190 hektar. Yani projenin sadece yüzde 2’si. Kamulaştırılacak olan parsel sayısı 218. Bunların sadece 80’i şahıslara ait. Bizim projemizde kanal falan yok. Çeşme’de kanal olamaz zaten” diye konuştu.

Sahil kamuya açık kalacak

Projedeki turizm tesislerinin denize sıfır olmayacağını kaydeden Ersoy, “Bizim projemizde, sahil alanlarında geniş bir band genel kullanıma açık olacak. Yani sahil şeridi otellere değil halka ayrılmış durumda. Proje bittiğinde Çeşme dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelecek” dedi.

Bakan Ersoy’un açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Sosyal medyada yayılan ve gerçeği yansıtmayan bir proje, bakanlığımızın uzun süredir çalıştığı dev turizm merkezi projemize zarar verdi. Biz projemizi bahar aylarında açıklayacaktık ve eminim herkes tarafından büyük destek görecekti. Projemizin detayların incelendiğinde gerek bölge ekonomisine gerekse Türk turizmine büyük katkı sağlayacağı anlaşılacaktır. Vatandaşlardan isteğim sosyal medyada dolaşan aslı astarı olmayan bilgilere inanmak yerine bakanlığımızın açıkladığı bilgilere inanmaları. Biz çok şeffaf bir bakanlığız ve bu projeye çok inanıyoruz.
  • Proje otoyolun üst ve altında olmak üzere iki bölgede geliştirilecek. Otobanın üst tarafından personel lojmanları, teknik ve sosyal altyapı alanları ile sağlık alanları üst tarafından ise turizm tesisleri yer alacak.

Çeşme’yi Cannes yapacağız 

  • Kanal Çeşme projesini basından ve sosyal medyadan öğrendim. Gücü olan bir grup değil. Muhtemelen çizip, kapı kapı dolaşmışlar. Devletle alakası olmayan bir proje ve kesinlikle yanlış… Hiçbir zaman aklımıza kanal gelmedi, gelmez de… Ege’nin cazibesini artırmak için Çeşme ve Didim’i merkez olarak belirledik. Antalya’ya 40 defa gelen yabancılar var. Eğer farklı alternatifler sunmazsak, bir süre sonra onları kaybedeceğiz. Bu sebeple Çeşme’yi Cannes gibi yapacağız.

Sahiller açık olacak 

  • Hem Hazine arazilerini hem de kamulaştıracağımız alanları değerlendirerek, genel kullanıma açık, uzun bir sahil bandı yapacağız. Toplam 9 bin 574 hektarlık çalışma alanımız var. Bunun 8 bin 946 hektarı kamu alanı. Proje Alaçatı’da başlıyor, Urla’ya kadar gidiyor. Burada denize sıfır oteller görmeyeceksiniz Antalya’daki gibi… Otellerle kıyı arasından yol geçecek. Yer yer 100 metre, 1000 metre gibi açık alan olacak. Cannes gibi düşünün. Ege Bölgesi’nde sezon kısadır. Yatırımcı açısından, esnaf açısından… Ağustosun üçüncü haftasından sonra sezon biter. Biz 12 aylık turizme uygun hale getireceğiz burayı. Nitelikli spor tesisleri yapılacak. 20 golf sahası, turnuvaların yapılmasına uygun spor alanları, seyircili sahalar olacak. Termal su var, onu da otellere vereceğiz. Kışın da turistin gelmesini sağlayacağız. Geniş kitleler için kongre ve fuar etkinliklerini buraya çekeceğiz. Ege’nin en büyük müzesini Çeşme’de inşa edeceğiz. Ayrıca lavanta bahçeleri gibi tabiat turizmi alanımız olacak. Bisiklet parkurları yapacağız. Bisiklet turizminin pazarı Avrupa’da 44 milyar dolar ama en iyi rotalar Türkiye’de. Bütün Ege’yi kapsayacak bir bisiklet rotamız olacak.

Tarım alanlarına dokunmayız 

İkinci adresimiz Didim

  • Projeyi STK’lar ve Çeşme Belediyesi’ni bilgilendirerek yapacağız. Önümüzdeki hafta başlıyoruz. Çağırdık onları ‘Gelin anlatalım’ diye. Sonra uluslararası ve yerli konsorsiyumla oluşan mimari grupla, projenin yapılması için anlaşmanız gerekiyor. Birkaç grubu yarışmaya sokacaksınız, kazananla anlaşacaksınız. Bunlar bittikten sonra lansman yapıp, ihaleye çıkabiliriz. Burası 15-20 milyar dolarlık bir yatırımı Türkiye’ye çeker. Yıllık 3-4 miyar dolar arasında da işletme geliri öngörüyoruz. Hedefimiz; yıl sonuna kadar yüzde 2’lik kamulaştırma kısımlarını bitirip, firmayı belirleyip, 2021’in üçüncü çeyreği sonuna kadar bütün bu projeyi yapıp, son çeyreğinde de yatırımcıları çağırmak. 2022-2023 gibi de bu proje devreye girer. Bunu Didim’e de yapmak istiyoruz.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER