A3 Haber

Dinci siyasetin 34 yıllık hayali: Erdoğan’ın geçen hafta açtığı o caminin öyküsü…

Dinci siyasetin 34 yıllık hayali: Erdoğan’ın geçen hafta açtığı o caminin öyküsü…

Dinci siyasetin 34 yıllık hayali: Erdoğan’ın geçen hafta açtığı o caminin öyküsü…
Kasım 25
11:57 2019

AKP’nin, kamusal yaşamı dinsel referanslarla düzenleme çabalarının son örneklerinden biri de Ege Üniversitesi yerleşkesine inşa edilen 8 bin kişilik cami oldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta İzmir’e bu camiyi açmaya geldi. Ancak güncel politik polemiklerin arasında, “üniversiteye cami” olayı pek tartışılmadı. Ege Üniversitesine cami yapılması düşüncesi, aslında yeni değil. Dinci siyasetin 34 yıllık hayali. İşte geçen hafta gerçek olan bu hayalin öyküsü…

AKP, başta eğitim ve sağlık alanları olmak üzere, sosyal, kültürel, akademik, kamusal tüm alanları dinsel referanslarla dizayn etmeyi sürdürüyor. Başta laiklik ilkesi olmak üzere, anayasaya ve devrim yasalarına tamamen aykırı bu uygulamalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bunun son örneklerinden biri de İzmir’de Ege Üniversitesinde yaşandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ege Üniversitesi yerleşkesine inşa edilen 8 bin kişilik camiyi açtı.

İşte 34 yıllık hayalin gerçekleşme öyküsü

Dinci ve dinbaz siyasetin 34 yıllık hayali olan “Ege Üniversitesine cami” projesinin adım adım gelişen öyküsüne göz atalım…

Ege Üniversitesine cami inşa edilmesi girişimlerinin tarihi 34 yıl önceye, 1985 yılına dayanıyor. 34 yıllık bu hikaye, aynı zamanda ülkedeki siyasi iklimin, ideolojik atmosferin dönüşümünün de hikayesi…

12 Eylül, ANAP, Özfatura ve AKP’li yıllar…

12 Eylül faşist darbesinden sonra, imam hatiplerin peş peşe açıldığı, türban sorununun bir ideolojik argüman olarak siyasi literatüre sokulduğu dönemde, 1985’te bazı öğrenci ve öğretim üyeleri “üniversite yerleşkesine cami” talebini dile getirmeye başladı. Çeşitli girişimler sonucunda EÜ yerleşkesinin Osman Kibar Kavşağı girişindeki bölgede yer alan ve içinde itfaiye istasyonu ile su deposu bulunan belediye mülkiyetindeki 48 pafta 187 ada 28 parsel sayılı alanın “cami yeri ve sosyal tesis alanı” olarak ayrılması için ANAP’lı Cengiz Bulut başkanlığındaki Bornova Belediye Meclisi 17 Haziran 1985’te karar aldı. Bu karar, ANAP’lı Burhan Özfatura başkanlığındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 14 Ekim 1985 tarihli onayı ile kesinleşti.

Ancak o yıllarda söz konusu araziye cami yapma girişimi gerçekleşemedi.

Yıllar sonra AKP iktidarında laiklik ilkesinin fiili olarak tamamen rafa kaldırılması, laikliğin adeta kriminalize edilmesi sonucu, çeşitli örgütlü hareketler, yerleşkeye cami talebini yeniden ısıttı. 2015’in sonlarında bir grup, yerleşke içerisinde ellerinde taşıdıkları ayet yazılı dövizlerle yürüdü, “üniversiteye cami isteriz” talebini dillendirdi.

Bunun üzerine AKP iktidarı, 1985’te cami için ayrılan yeri küçük bularak, daha geniş bir alanı cami alanı olarak ayırmak istedi.

Belediyeleri bypass ederek imar değişikliği yetkisini kendi inisiyatifine alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “mevcut cami yerinin büyütülerek kaydırılması talebini” değerlendirdi. Söz konusu bölgede Hazine’ye ait Ege Üniversitesine tahsisli 187 ada 29 parselin 4 bin 400 metrekarelik bölümünü, üniversiteye tahsisli olmaktan çıkarıp Diyanet İşleri Başkanlığı İzmir İl Müftülüğü’ne tahsis etti. Yaratılan bu alan, mülkiyeti Ege Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesine ait olan komşu parsellerin (191 ada 24 parsel ve 187 ada, 28 parsel) bir kısmı ile birlikte “yüksek öğretim alanı” olmaktan çıkartılarak “ibadet yeri/cami” alanına dönüştürüldü.

CHP’li Büyükşehir ve Bornova belediyeleri de olumlu görüş bildirdi

Bu dönüşüm yapılırken görüşleri sorulan Ege Üniversitesi ile Bornova ve Büyükşehir Belediyeleri de “olumlu görüş” bildirdi.

İzmir Müftü Yardımcısı, “Bizim altın çağımız, dört devlet üniversitesine cami yapacağız” demişti

Nitekim 2016’nın Ocak ayında İzmir Müftü Yardımcısı Muharrem Gül, İzmir’deki dört kamu üniversitesine sırayla cami inşa edeceklerini, ilk temelin ise Ege Üniversitesi’ne atılacağını duyurmuştu. Müftü Yardımcısı Gül, bu açıklaması sırasında, “Bizim altın çağımız” demeyi de ihmal etmemişti!

Caminin sponsoru MÜSİAD Başkanı

2017’de başlayan cami inşaatının sponsoru, halen MÜSİAD İzmir şube başkanlığını sürdüren Saygılı Rulman firmasının sahibi Bilal Saygılı. Bu nedenle camiye de Bilal Saygılı adlı verildi. 2016’da başlayan inşaat, 2019’da tamamlandı ve cami geçen hafta açıldı.

Caminin açılış töreninde konuşan sponsor Bilal Saygılı, törende hazır bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben, “Sizler bize yol gösterici oldunuz, ümmetin lideri olarak her zaman dertleriyle dertlendiniz. Allah sizden razı olsun. Derdimiz bir, davamız bir” dedi.

Caminin özellikleri

Ege Üniversitesi yerleşkesindeki cami 7 bin 500 metrekare alana inşa edildi. Ellişer metre uzunluğunda iki minaresi olan cami, 8 bin kişilik.

About Author

Ahmet Çınar

Ahmet Çınar

Related Articles

TÜM HABERLER