A3 Haber

Tabelada ‘yatay’ yazıyor, binalar dikey: Yıllarca kentlere ihanet ettiler, şimdi ‘yatay mimari’ övüyorlar!

Tabelada ‘yatay’ yazıyor, binalar dikey: Yıllarca kentlere ihanet ettiler, şimdi ‘yatay mimari’ övüyorlar!

Ocak 13
15:09 2020

Başta İstanbul olmak üzere özellikle büyük kentlerde yüksek yapılaşmanın önünü açan, dağıttıkları rantlarla “yandaş müteahhitler ordusu” yaratan AKP, son zamanlarda “yatay mimari” övmeye başladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017’de “Bu şehre ihanet ettik, hâlâ da ediyoruz” şeklindeki itirafından sonra “yatay mimari” aşkı depreşen AKP’liler, her fırsatta timsah gözyaşı dökmeye devam ediyor.

AKP’li başkanların görev yaptığı son 20 yıllık dönemde özellikle İstanbul betonlaştıkça betonlaştı. Rant dağıtımı yoluyla “yandaş müteahhitler ordusu” yaratan AKP, son zamanlarda “yatay mimari” övmeye başladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2017’deki bir konuşmasında İstanbul’u kasdederek “Bu şehre ihanet ettik, hâlâ da ediyoruz” dedi.

Son zamanlarda tabela bazında bile olsa bazı değişiklikler dikkat çekiyor. Türkiye’de konut üretimi denince akla ilk gelen kuruluş olan TOKİ, yatay mimariyi öven mesajlar vermeye başladı.

TBMM’ye sunulan yeni bir kanun teklifiyle şehirlerin siluetini bozan yüksek yapı döneminin kapanması hedefleniyor.

AKP’nin teklifine göre bundan sonra imar planlarında “yükseklik serbest” tanımı yer almayacak. Her ilçe için çevresindeki diğer yapılara da bakılarak bir kat sınırı konacak. Sınırları belediye meclisleri belirleyecek.

Ancak son 20 yılda yaratılan tahribatın, kentlerin bozulan dokusunun nasıl onarılacağı bilinemiyor.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER