A3 Haber

İzmir’in İstanbullaştırılması projesinde yeni hedef: Alsancak’taki o bölge Nişantaşı gibi olacak 

İzmir’in İstanbullaştırılması projesinde yeni hedef: Alsancak’taki o bölge Nişantaşı gibi olacak 

İzmir’in İstanbullaştırılması projesinde yeni hedef: Alsancak’taki o bölge Nişantaşı gibi olacak 
Ocak 29
08:03 2020

AKP iktidarının “İzmir’in İstanbullaştırılması” projesinde her gün yeni bir adım atılıyor. Son günlerde art arda rant haberlerinin geldiği İzmir’de, sermayenin yeni hedefi Alsancak oldu. Alsancak’ta TRT binasının da bulunduğu araziye ticaret ve konut imarı verildi. Araziyi satın alan konsorsiyumda yer alan Gözde Grup patronu Kenan Kalı, bölgede hayata geçirilecek proje için “Nişantaşı” benzetmesi yaptı.

Sermaye sahipleri ve iktidarın, İzmir’deki rant projelerine bir yenisi daha ekleniyor.

Zorlu Konak” adlı gökdelen projesi, Çeşme ve Urla’daki 511 arazinin turizm yatırımlarına tahsis edilebilmesi için acele kamulaştırılma kararının yankıları sürerken, gözler bu kez Alsancak’a çevrildi.

Alsancak Kültür Mahallesi 7775 ada 30 parselde planlarda “kamu alanı” olarak işaretlenen araziye ticaret ve konut imarı verildi. Verilen imar kararının ardından, söz konusu arazide Bakanlık eliyle rantın önü açılmış oldu.

İki yıl önce 56 milyon TL’ye satıldı

TOKİ’nin iki yıl önce ihaleyle satışa çıkarttığı araziyi Kenan Kalı, Murat Akdemir ve Sabri Memur’un oluşturduğu konsorsiyum, 56 milyon 100 bin TL’ye satın aldı. Açık arttırma yöntemiyle gerçekleştirilen ihaleye katılan bir diğer firma Folkart, ilk turda çekilmişti. Geçen süreç içerisinde arazideki hafriyat çalışmaları tamamlanırken 12 bin metrekarelik arazinin 9 bin metrekaresinde inşaat yükselecek.

Mahkeme kamu yararına aykırı bulmuştu ama…

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Konak Belediyesi’nin açtığı davada itirazları değerlendiren İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi, bakanlık tarafından yapılan parsele özel imar değişikliğini kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. Ancak mahkeme kararına rağmen araziye ticaret ve konut imarı verildi.

“Amacımız Nişantaşı gibi olması“

Araziyi satın alan konsorsiyumda yer alan Gözde Grup patronu Kenan Kalı, bölgede hayata geçirecekleri proje için “Nişantaşı” benzetmesi yaptı.

Kenan Kalı, “Daha olgulaşan bir proje söz konusu değil ancak bölgedeki birinci önceliğimiz hastane. O bölge çok yıkık dökük, virane bir lokasyon. Bölgeye en doğru projeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Hepimizin içine sinecek bölgeye hizmet edecek bir proje yapmak istiyoruz. Hem bölge esnafı hem bölge sakinlerini düşünüyoruz. Amacımız o bölgenin Nişantaşı gibi güzel bir semt olması” diye konuştu.

Tunç Soyer ile Abdül Batur’un tavrı merak konusu

İzmir’deki meslek odaları ve yurttaşlar gelişmelere tepki gösterirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Konak Belediye Başkanı Abdül Batur‘dan tartışmalı araziyle ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

Öte yandan İzmir’deki meslek odaları süreci titizlikle incelerken daha önce hukuki yollardan elde ettikleri kazanımların da takipçisi olacak. .

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER