A3 Haber

Şikâyet üzerine Kamu İhale Kurumu harekete geçti: O ihale iptal

Şikâyet üzerine Kamu İhale Kurumu harekete geçti: O ihale iptal

Şikâyet üzerine Kamu İhale Kurumu harekete geçti: O ihale iptal
Şubat 20
11:32 2021

İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Daire Başkanlığı görevleri kapsamında kullanılmak üzere Satınalma Daire Başkanlığı tarafından iş makinası ve araç kiralanması için ihaleye çıkıldı.
İhale Numarası 2020/607292.
İhale elektronik ortamda 17 Aralık 2020’de yapıldı.
99 milyon 982 bin 92 liralık teklif veren Altaş Yapı Sanayi ve Temizlik Hizmetleri ile Ege Tem Şehir Temizliği şirketlerinin iş ortaklığının kazandığı ihale ile ilgili 1 Ekim 2019’da sözleşme imzalandı.

Bu ihalenin bir benzerinin CHP’li İstanbul Adalar Belediyesi tarafından yapılmak istendiğini, ihale teknik şartnamesindeki bazı ayrıntıların bazı şirketlerin kayrıldığının iddia edilmesi üzerine iptal edildiğini “O ihaleleri Adalar Belediyesi iptal etti, İzmir Büyükşehir kabul etti: Kazan-kazan şirketi” başlıklı yazımda ayrıntıları ile anlatmıştım.

Neydi itirazlar?
2021 yılında alınacak hizmetler için hazırlanan teknik şartnamede Vakumlu Yol Süpürme Aracı’nın teknik özellikleri olarak “Asgari 25 HP motor gücünde, asgari 0,5-1 m3 kapasiteli atık hazneli, asgari 150 litre su hazneli, ön iki teker arasından vakumlu, belden kırma manevra özellikli, 4 tekerden çekişli yol ve kaldırım üstü süpürme aracı” ve “yüzde 100 elektrikli, asgari 10KW motor gücünde, (asgari 1 m3 kapasiteli damperli/hidrolik kasalı, büyük çöp kamyonlarına aktarma yapabilecek kasa boyutuna sahip) çöp toplama kamyoneti” maddelerinin belli firmaları işaret ediyor olmasıydı.

“O ihaleleri Adalar Belediyesi iptal etti, İzmir Büyükşehir kabul etti: Kazan-kazan şirketi” yazısını yazarken, teknik şartnamenin dışında siyasi bir bağlantı olup olmayacağını sormuş ve “Acaba geçtiğimiz yıl yapılan CHP Kurultay’ı için, İstanbul delegelerine ALTAŞ ve EGETEM’in sahibi Yılmaz Koç’un bir dönem CHP İstanbul İl Yönetimi’nde bulunan ağabeyi İlhan Koç ve en büyük destekçisi Ataşehir Belediye Başkanı Batta İlgezdi ile ittifak yapıp İzmir’den kendi adaylarını parti meclisine yazdırmak, istemediklerini ise sildirmek için siyasilerin görmemezlikten geldikleri ufak bir kıyak olabilir mi?” diye sormuştum.

Demek ki bir tek benim dikkatimi çekmemiş.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 99 milyon 982 bin 92 liralık teklif veren Altaş Yapı Sanayi ve Temizlik Hizmetleri ile Ege Tem Şehir Temizliği şirketlerinin iş ortaklığının kazandığı ihale ile ilgili 1 Ekim 2019’da imzaladığı sözleşmeye itiraz edilmiş.
Ne mi olmuş?
Şikâyet üzerine konuyu inceleyen Kamu İhale Kurumu 17 Şubat 2021’de ihaleyi iptal etmiş.

Peki şimdi ne olacak?
“Nasıl olsa ihaleyi kazandık” diyen Altaş Yapı Sanayi ve Temizlik Hizmetleri ile Ege Tem Şehir Temizliği şirketlerinin araçları çalışmayı sürdürüyor.
Üstelik iki aydır.
Bu arada bir sürü masraf ceplerinden çıktı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi yeniden ihaleye çıkacak.
Teknik şartname iptal kararından sonra aynen duramaz.
Şartname değişirse yeni yeni firmalar da ihaleye girecektir.
O zaman ne olacak?

“O ihaleleri Adalar Belediyesi iptal etti, İzmir Büyükşehir kabul etti: Kazan-kazan şirketi” yazımı “Aynen korunan teknik şartnameye göre sizce kim kazanacak? Müneccim olmaya gerek yok. Kazan-kazan şirketi kimin ise o kazanacak…” diye bitirmiştim.
İptalden sonra işler değişti.
Öküz öldü ortaklık bozuldu mu, yoksa atı alan Üsküdar’ı geçti mi?
Yaşayıp göreceğiz…

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER