A3 Haber

Türkiye’de bulamayınca yurt dışında koltuk ayarlamışlar: İkinci maaş dolarla!

Türkiye’de bulamayınca yurt dışında koltuk ayarlamışlar: İkinci maaş dolarla!

Türkiye’de bulamayınca yurt dışında koltuk ayarlamışlar: İkinci maaş dolarla!
Haziran 29
08:17 2021

Kamuda çeşitli görevlerde bulunan bürokratların, mevcut görevlerinin yanında farklı kamu kurumlarının yönetim kurullarında bulunması bitmiyor.
CHP uzun süredir bu isimlerin peşini bırakmıyor.
Örneğin Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun aynı zamanda Borsa İstanbul yönetim kurulu üyesi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç TÜRKSAT yönetim kurulunda.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı aynı zamanda Borsa İstanbul yönetiminde.
Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı aynı zamanda VakıfBank yönetiminde.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Maksut Serim aynı zamanda Halkbank yönetimde.
Cumhurbaşkanlığı’nın bir başka başdanışmanı Sefer Turan TTNET yönetiminde.
Bir zamanların hızlı AKP muhalifi, sonranın cumhurbaşkanlığı başdanışmanlarından Yiğit Bulut aynı zamanda Türk Telekom yönetiminde.
Cumhurbaşkanlığının bir başka danışmanı Meltem Taylan Aydın da Halkbank yönetiminde. Yine Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Cemil Ragıp Ertem VakıfBank yönetiminde.
Aynı danışman kadrosundan Gülnur Aybet de Ziraat Bankası yönetiminde.
Liste uzayıp gidiyor.

Uzmanlık alanlarının dışında iş yapan isimler elbette bunlarla sınırlı değil.
Türkiye’de yoksulluk sınırı altında yaşayan milyonlarca vatandaş varken, iktidarın yandaşlarına açtığı kapı tepki çekse de sürüyor.
Bunlara yeni bir örnek ise Kültür ve Turizm Bakanlığı.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban Nisan 20121’de Kültür ve Turizm Bakanı Özel Kalem Müdürü Batuhan Mumcu’nun bakanlıktaki görevinin yanında, yurtdışında birçok ülkede şubesi bulunan Yunus Emre Vakfı’nda yönetim kurulu üyesi olduğunu açıkladı.
Alban’ın açıklamaları yoğun gündemde kaybolup gitti.
Peki Alban’ın söyledikleri doğru muydu?

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban eksik bile söylemişti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Kültür ve Turizm Bakanı Özel Kalem Müdürü Batuhan Mumcu, aslında kültür camiasına yabancı bir isim değil.
2020 başında Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nde çalışan yüzlerce isim yıllardır kadro beklerken sözleşmeleri yenilenmeyerek sezon ortasında ortada kaldı.
Sayıları en az 150 civarında olan emekçiler, güvenlik soruşturmaları nedeniyle kovulduklarını ifade ederken, bu konuya ilişkin oyuncu Selçuk Yöntem de Twitter hesabından bir paylaşım yaptı.
Yöntem paylaşımında, “Sanata sanatçıya yatırım yapılacağına, sanatçılar güvenlik soruşturması ile işlerinden atılıyor. Neyse o güvenlik. Bugüne kadar güvensiz sanat yapılmış meğer. Kim sahip çıkacak bu olaya. Kurumun sorumlusu ne iş yapar?” dedi.

Yöntem’in paylaşımı çok sayıda etkileşim alırken, kendisine cevap verenlerden birisi de Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Batuhan Mumcu oldu.
Mumcu, emekçilerin sözleşmelerinin yenilenmemesine ilişkin, “Tiyatrolar, gençlerin en fazla gittiği yerler. Belki de uyuşturucu satmaktan hüküm giyinmiş insanların sözleşmeleri imzalanmamıştır. Belki çocuk tacizcileri, belki terör. Merak etmeyin imzalanmayan 3 kişiye herkes sahip çıkar da imzalanan 2000 kişiye kimse sahip çıkmaz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Batuhan Mumcu’nun gündemde kalması ve tartışılması bununla bitmedi elbette.
Mumcu, bu kez Eylül 2020’de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a ait Maxx Royal otelin sahilindeki beyaz kum iddialarını meclise taşıyan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer ile de Twitter hesabından yanıt verdi.
Özel Kalem Mumcu’nun bu açıklaması, devlet memuru pozisyonunda bir kişinin Bakan’ın kendi özel işini ilgilendiren bir konuya neden karıştığı tartışma yarattı ama çabuk unutuldu.

Peki KKTC Yakındoğu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olup Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’ne kadar nasıl yükseldi?
Elbette AKP’ye ve “reise” yakın durarak.
Bir dönem Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü’nde de çalışan Mumcu zaten bunu saklamıyor.
AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çektirdiği resimleri sosyal medya hesaplarında da paylaşıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü olan Batuhan Mumcu, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın da açıkladığı gibi aynı bakanlığa bağlı Yunus Emre Vakfı’nın da yöneticisi.
Bununla bitmiyor elbette.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Batuhan Mumcu 13 Temmuz 2017 ile 17 Nisan 2018 arasında Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş.’de yönetim kurulu üyesi.

AKP’nin bürokratlarının çifte maaşlarını araştıran gazeteciler ve siyasiler, hep Türkiye’deki kamu kurumlarını inceliyor.
Doğru olanı da bu.
O yüzden de Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Batuhan Mumcu’nun Yunus Emre Vakfı yöneticiliğinin dışındaki “ek görevleri” görünmüyor.
İncelediğinizde sadece 2017-2018 arasındaki Ziraat Portföy Yatırım’daki yöneticiliği çıkıyor.
İşin aslı ise öyle değil.
Batuhan Mumcu halen Ziraat Bankası’nda yönetici.
Ama Türkiye’de değil.

Ziraat Bankası’nın sadece Türkiye’de değil, yurt dışında da iştirak bankaları var.
Bunlardan biri de Bosna Hersek’te.
Bankanın Türkiye’deki internet sitesinden erişemeyeceğiniz bir yerde.
Bosna Hersek’e özel ayrı bir internet adresinde.
Bu sitedeki bilgilere göre Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Batuhan Mumcu Ziraat Bankası Bosna Hersek iştirakinin Denetim Kurulu üyesi.

Hem de “huzur hakkını” sistem gereği Türk Lirası yerine ABD Doları ile alıyor.
Ne diyelim?
Tevfik Fikret’in dediği gibi;
“Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin…”

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER