A3 Haber

Gezi Davası’nda tüm sanıklar hakkında beraat kararı

Gezi Davası’nda tüm sanıklar hakkında beraat kararı

Gezi Davası’nda tüm sanıklar hakkında beraat kararı
Şubat 18
10:31 2020

Gezi Davası’nın altıncı duruşması bugün Silivri’de görülmeye başlandı. Kararı açıklayan mahkeme heyeti, davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala’da dahil olmak üzere tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildiğini bildirdi

A3 Haber Merkezi | Gezi Davası’nın bugün Silivri’de 6. duruşması görüldü. Davada beklenen karar geldi. Davanın tek tutuklu sanığı iş insanı Osman Kavala dahil tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi, ayrıca Kavala’nın tahliyesine hükmedildi.

Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen dava bugün sabah 10.00’da başladı. Sanıklar son sözlerini söyledikten sonra mahkeme aralarında iş adamı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın da bulunduğu 1’i tutuklu 6’sı firari 16 sanığın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan yargılandığı davadan beraatine hükmetti. Mahkeme salonunun dışında bekleyenler kararı alkışlarla karşıladı.

Osman Kavala 1 Kasım 2017’de tutuklanmıştı. Gezi iddianamesi Kavala’nın tutuklanmasından 26 ay sonra kabul edilmişti.

Savcı, Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etmişti.

Davada müştekiler (şikayetçiler) kimlerdi?

İddianamede 746 müşteki yer alıyor. Müştekilerin başında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 61. hükümetin bakanları var. 61. hükümetin başbakanı Tayyip Erdoğan’dı.

AKP’den ayrılarak Gelecek Partisi’ni kuran Ahmet Davutoğlu, dün (17 Şubat) yaptığı açıklamada PKK, FETÖ ve IŞİD örgütleriyle bağlantılı dosyalar ile Pelikan gibi yapıların işlemiş oldukları kamusal suçlar haricindeki, şahsına yönelik işlenen ve kamusal nitelik taşımayan, başta hakaret olmak üzere ceza davası dosyalarından feragat ettiğini duyurdu.

Bu kararla birlikte Davutoğlu, yarın görülecek ve mağdur sıfatıyla yer aldığı Gezi Parkı davasından da çekilmiş oldu.

Davayı kimler izledi

Silivri Cezaevi’nde görülen duruşmayı izlemek için, aralarında CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Muharrem Erkek, Orhan Sarıbal, Gökçe Gökçen, Gamze Akkuş İlgezdi, Onursal Adıgüzel, Aykut Erdoğdu ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve 20’ye yakın CHP Milletvekili katıldı. Duruşmaya çok sayıda izleyici de katılırken sabahın erken saatlerinde otobüslerle duruşmanın olduğu Silivri’ye gelenler jandarmanın kimlik kontrollerinden geçmek zorunda kaldı.

İsveç, Kanada, İsviçre, Danimarka, Almanya ve Hollanda’nın başkonsolosları ile İngiltere, Lüksemburg, Belçika, İrlanda ile ABD’nin büyükelçileri veya büyükelçilik temsilcileri de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

Duruşmada neler yaşandı

Gezi davasının altıncı duruşması başladı. Osman Kavala salona getirildi. İzleyiciler Kavala’yı alkışlarla karşıladı.

Mahkeme heyetinin salona girmesiyle 28 Ocak’taki davadan sonra yaşanan gelişmeler okunuyor.

Duruşma savcısı, yargılamanın uzatılmasına yönelik taleplerin reddedilmesini istedi. Esas hakkındaki mütalaayı okudu.

Mahkeme Başkanı Osman Kavala’nın savunması istedi, diğer avukatların taleplerini dile getirmek için söz almaya çalışsa da Mahkeme başkanı “Söz veremiyorum, Kavala savunmasını yapsın” dedi. Sanık mudafilerinden gelen tepkiler üzerine Mahkeme başkanı sanık mudafilerinin taleplerini almaya başladı.

Avukat Bahri Belen: Tanıkları dinleyin, delilleri toplayın işte o zaman gezi eylemleri Türkiye’yi aydınlatacaktır

Avukat Bahri Belen, mahkeme heyetinden savunmanın delillerinin toplanmasını talep ederken, “Aklıyla malul bir tanık yerine Gezi’yi teneffüs edenlerle görüp değerlendirin. Bu sizin tarihi görevinizdir. Bunun için ciddi delilleri toplamalısınız.Gezi olaylarına tanıklık eden bir tanığın dinlenmesini istiyorum. Şu an buradadır. Bu tanık Gezi olayını duyularıyla gördüğü gibi anlatacaktır. Davadaki sanıkların herhangi birinin talebiyle değil, Gezi’yi yaşamış biridir.Yangından mal kaçırıyormuş gibi değil temel ilkelere göre karar vereceksiniz delilleri toplayın, tanıkları dinleyin. İşte o zaman Gezi eylemleri Türkiye’yi aydınlatacaktır” dedi.

“Bu dosya muhteşem Gezi eyleminin altında kalır”

Avukat Bahri Belen, usule aykırı dinlenen bir tanık olduğunu, yazılı belgelerin tartışılmadığını söyleyerek, “Eğer maske ile Türkiye halkının özgürlükler ve hakları konusunda akıl almaz bir deney yaşadığı Gezi olayını yargılamak istiyorsanız bu mahkemenin yargıçları, biz avukatlar bu pabucun altında kalırız. Türkiye hukukunun bugüne kadar biriktirdiği bütün birikimin altında kalır. Bu dosya muhteşem Gezi eyleminin altında kalır” dedi.

Kavala’nın avukatı: Tapelerin kayıtlarının getirtilmesini istiyoruz

Osman Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu savunmasında hala delil tartışması sürdüğünü vurgularken, “Deliller tartışılmadığı için biz savunma yapmayacağız. Bir önceki celse heyeti reddederek salonu terkettik. Biz çıktıktan sonra müvekkilimize tanığın söylediklerini sordunuz. Yani hala delil tartışma aşamasındayız. Murat Papuç’un usulüne uygun biçimde bizim de olduğumuz bir duruşmada dinlenmelidir. Sunduğu gaz maskesi üzerinde de inceleme yapılmalı. Bildirdiğimiz tanıklar da dinlenmeli. Heyetiniz Adalet Bakanlığı’nın AİHM kararının kesinleşmediğini söylediğini aktarıyor. Adalet Bakanlığı böyle demiyor. Bakanlığa yazı yazarak kararın kesinleşip kesinleşmediğinin sorulmasını istiyoruz. İddianame telefon tapelerinden oluşuyor. Bu tapelerin kayıtlarının getirtilmesini istiyoruz” dedi.

Yiğit Ali Ekmekçi’nin avukatı Emel Ataktürk: Soruşturmanın genişletilmesini istiyoruz 

Yiğit Ali Ekmekçi’nin avukatı Emel Ataktürk Sevimli soruşturmanın genişletilmesini işaret ederken, “ “Müvekkiler ağır cezalarla yargılanmaktadır. Üzerimizde zaman baskısı hissetmeden taleplerimizi dile getirebilirsek son derece rahatlatıcı bir pozisyon olacak.  Tanık Murat Papuç’un savunmadan gizlenen ifadelerinin dosyaya getirtilmesi ve burada tartışılması zorunludur. Bu nedenle her şeyden evvel AİHM kararının uygulanmasını, eksik olan belgelerin getirtilmesini, soruşturmanın genişletilmesi taleplerimizin değerlendirilmesini talep ediyoruz. Biber gazının insan sağlığı üzerindeki etkinin saptanabilmesi için Türk Tabipleri Birliği ve TİHV’den görüş alınmasını istiyoruz. Savunmaya kapalı gerçekleştirilen iki celseye ilişkin sesli ve görüntül kayıtlarının tarafımıza verilmesini istiyoruz” dedi.

Sanık müdafiilerinin tüm taleplerini reddeden Mahkeme Heyeti, duruşmaya 15 dakika ara verdi.

Osman Kavala savunmasını yapıyor

Duruşmada 15 dakikalık aranın ardından tekrar başlandı. Osman Kavala savunması için kürsüye geldi. Kavala, bazı delilllerin tekrar inelenmesini isterken, ” AİHM kararında suç sayılan faaliyetlerin yokluğunda hükümeti devirmeye teşebbüs suçunu işlediği yönünde makul şüphe oluşturmak mümkün değildir diyordu. AİHM kişiyi özgürlüğünden mahrum bırakacak delillerin nesnel olması gerektiğini belirtti. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan da muhalefet şerhinde aynı minvalde değerlendirme yaptı. AİHM yargıçları dosyadaki olguları, bilgileri ve belgeleri nesnel bir gözlemcinin bakışıyla değerlendirmiştir. AİHM, davaya doğrudan bakan mahkeme olmadığı için nesnel bakabilen gözlemci olmaya yetkilidir. Gezi olaylarının hükümeti devirmeye teşebbüs olduğu iddiası size makul gelmiş olabilir ancak nesnel gözle bakma yükümlülüğünüzü ortadan kaldırmaz” dedi.

Alabora ile telefon görüşmesi

Osman Kavala, Mehmet Ali Alabora ile telefon konuşmasından da bahsederken, “Benim konuşmamdan iddia makamının çıkarımına varmak mümkün değil” dedi.

Mücella Yapıcı: Gezi yargılanamaz

Mücella Yapıcı duruşmada, “Gezi toplumun yüz akıdır. Gezi yargılanamaz. Canlarını kaybetmiş gençlerimizin ve gözlerinin nuru gitmiş dostlarımın önünde saygıyla eğiliyorum” dedi izleyici bölümünden alkış sesleri yükseldi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı izleyicileri tekrarı halinde dışarı çıkaracağı şeklinde uyardı. Mücella Yapıcı: Gezi toplumun yüz akıdır, Gezi yargılanamaz, canlarını kaybetmiş gençlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Can Atalay: Bu mütalaa AKP ve FETÖ’nün son ortaklığının suç belgesidir

Can Atalay, mütalaanın AKP ve Fethullah Gülen cemaatinin son ortaklığının suç belgesi olduğunu savunurken, “Sizin kişisel özelliklerinizi bilmem, hukuki bilginizi, dünya görünüşüzü bilmem, Dolayısıyla benim size, sizin bana bir kininiz yok. çok sayıda sevmeyenim var, sevenimiz de var. Sizin veya savcının bizi sevmesini istemiyoruz. Bu mütalaa, AKP seçkinleri Fethullahçı çetenin son ortaklığının suç belgesidir. Bu öyle bir yalan bohçası ki, türkiyenin toplumsal tarihinde yaşanan en büyük olguyu karalamakla meşguldür savcılık. Dün başaramadı, bugün başaramadı, yarın da başaramayacak” dedi.

Sanık Atalay “Biz buradayız. Ben artık usul hukukuyla ilgili bir bağınız kalmadığını düşünüyorum. Mahkemenin vereceği karar siyasi iklimiyle ilgili olacaktır” dedi.

Mahkeme başkanı, süre talepleri yargılamayı uzatmaya yönelik olduğu için reddedildi.

Duruşmaya katılan Hazine ve İçişleri bakanlığı vekilleri “Mutalaya katılıyoruz. Sanıkların cezalandırılmasını talep ederiz” dedi.

Mahkeme heyeti salonu terk etti

Mahkeme Başkanı “Avukatın usule uymadığından bahisle dışarı alınmasına karar verildi” dedi. Tüm avukatlar jandarmanın önüne set çekti.

Sanık müdafileri “Buradan avukat çıkaramazsınız” diyerek jandarmanın önünde duruyor. Mahkeme heyeti salonu terk etti.

Çok sayıda Jandarma avukatı almaya çalışıyor. Avukatlar izin vermiyor.

Sanık müdafileri salondan Av. Özgür Karaduman’in çıkartılamayacağını söyleyip, jandarmaya karşı set çekince Mahkeme başkanı ile avukatların bir kısmı görüştü. Av. Özgür Karaduman’ın çıkartılmasından vazgeçildi. Duruşma birazdan tekrar başlayacak.

Salondan dışarıya çıkan izleyiciler de geri geldi. Avukatlar yerlerine geçti. Heyet bekleniyor.

Heyet geldi. Sanıkların son sözlerinin sorulacağını söyledi.

Mahkeme kararını açıkladı

Gezi Davası’na yönelik devam eden soruşturmanın 6. duruşması bugün Silivri’de sanık avukatlarının savunması ile görülmeye başlandı. Mahkeme heyeti davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

Can Dündar, Mehmet Ali Alabora ve Ayşe Pınar Alabora’in dosyasının ayrılmasına karar verildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER