A3 Haber

SGK’nin finansal krizi, vatandaşın sağlık hakkı gasp edilerek mi çözülecek?

SGK’nin finansal krizi, vatandaşın sağlık hakkı gasp edilerek mi çözülecek?

SGK’nin finansal krizi, vatandaşın sağlık hakkı gasp edilerek mi çözülecek?
Eylül 10
10:37 2021

SGK 52 ilacı daha geri ödeme listesinden çıkardı. Karar önceki gün Resmi Gazete’de yayımlandı. Vatandaşların yaygın olarak kullandığı ilaçların geri ödeme listesinden çıkartılması ne anlama geliyor? Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, konuyu analiz etti.

Dr. Ergün Demir – Dr. Güray Kılıç | SGK, yaygın kullanılan 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkarttı. Sosyal Güvenlik Kurumu, bir yandan aracı firmalar tarafından soyulma, yolsuzluk haberleri ve görevinden alınan bürokratları ile gündemdeyken; diğer yandan genel sağlık sigortası kapsamında prim karşılığı yurttaşlara taahhüt ettiği teminat paketini giderek küçültmektedir. Yaygın kullanılan 52 ilaç SGK geri ödeme listesinden çıkarılmış, ayrıca eşdeğer ilaç fiyat uygulamasında değişiklik yapılarak vatandaşların daha fazla ilaç fiyat farkı ödemesi söz konusu olacaktır.

Vatandaşlar tarafından çok yaygın kullanılan ilaçlar liste dışı bırakıldı.

8 Eylül 2021 tarihli 31592 sayılı Resmi Gazete’de “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ve “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı ile “antienflamatuar ilaçlar olarak adlandırılan ağrı ve iltihaplanma (inflamasyon) tedavisinde lokal olarak kullanılan spreyler, eklem-kas ağrısı tedavisinde kullanılan jel ve merhem gibi topikal ilaçlar, çocukların diş çıkarma döneminde lokal kullanılan ağrı kesici topikal ilaçlar, ağız ve boğaz spreyleri” toplam 52 ilaç, SGK geri ödeme listesinden çıkartılmıştır. Ayrıca eşdeğer ilaç taban fiyat uygulamasının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesi ile eşdeğer ilaçlara vatandaşların en az yüzde 5 daha fazla fiyat farkı ödemesi gerekecektir.

Vatandaşların ilaç için cepten yapacağı ödemeler artacak

Pandemi döneminde vatandaşlar tarafından çok yaygın olarak kullanılan ve fiyatları 15- 50 TL arasında değişen 52 ilacın bedelinin SGK tarafından ödenmemesiyle birlikte vatandaşlar bu ilaçları cepten ödeme ile alabileceklerdir. Bu durum ilacın erişilebilir ve satın alınabilir olmasını zorlaştıracak, fiili olarak reçetesiz ilaçların artmasına yol açacaktır.

Kutu başı kullanım miktarı fazla olan bu ilaçları SGK toplu/ çok miktarda ve buna bağlı olarak iskontolu aldığı için fiyatı azalmaktaydı. Geri ödeme listesinden çıkarılan bu ilaçlar şimdi serbest piyasa kurallarına göre daha fazla bedelle satılacaktır. Fiili olarak reçetesiz ilaca dönüşecek bu ilaçlar Tarım Bakanlığı izni ile doğal ürün olarak eczane dışında da satılabileceklerdir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, finansal krizine çare olarak tasarruf adı altında vatandaşın ilacına göz dikmiştir. Hangi ölçüte göre gereksiz bulunduğu anlaşılmayan bu ilaçların geri ödeme listesinden çıkartılma kararını verenler muhtemelen sağlıkçı değildir. Benzer bir gerekçe ile iki yıl önce bu tasarruf modeli öksürük şuruplarında denenmiş; ancak uygulamanın sonucunda daha pahalı ilaçların reçetelendiği ve tasarruf değil bir artışın olduğu görülmüştür.

SONUÇ OLARAK…

SGK, almış olduğu bu kararla genel sağlık sigortalı ve bakmakla yükümlü kişilerin reçetelerine yazılarak alabildiği, çok yaygın kullanılan bu 52 ilacın (kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, vatandaşlarımızın pandemi döneminde en çok kullandığı ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerin diş çıkartırken ağrılarında kullanılan diş jelleri) bedelini artık ödemeyecek,

Geri ödeme listesinden çıkarılan ve kutu ücretleri 15- 50 TL arasında değişen bu ilaçlar bundan sonra serbest piyasa kurallarına göre fiyatlanacak ve çok daha yüksek bedellerle vatandaşlara satılacaktır.

Ayrıca eşdeğer fiyat referans bandı farklarının yüzde 10’dan yüzde 5’e çekilmesi ile eşdeğer ilaçlardan alınacak farklar yüzde 5 oranında artmıştır. Bu şekilde vatandaşın cebinden çıkacak eşdeğer ilaç fiyat farkı da fazlalaşmıştır.

Yapılan bu SUT değişikliği ile vatandaşların ilaçlar için cepten yapacağı ödemelerin artacağı aşikardır.

Kamuoyuna açıklanan Sayıştay Raporuna göre ithal edilen ilaç ve tıbbi malzemelere uyguladıkları fahiş karlar ile kamu kurumlarını ve Sosyal Güvenlik Kurumunu zarara uğratan aracı firmalara karşı hiç sesi çıkmayan, ortalıkta görünmeyen ve başını kuma gömen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i, SGK Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nun bedelleri çok yüksek olmayan, vatandaşlar tarafından çok yaygın olarak kullanılan ve SGK tarafından yıllarca ödenen bu 52 ilacı, hangi gerekçelerle SGK geri ödeme listesinden çıkarttığına ilişkin kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyoruz.

Bu uygulamanın başka ilaç gruplarının ve sağlık hizmetlerinin keyfi olarak geri ödeme kapsamından çıkarılacağına dair bir işaret olduğunu düşünmekteyiz.

SGK’nin içine düşmüş olduğu finansal kriz halkın sağlık hakkına göz dikerek çözülemez.

AKP iktidarı, halkın sağlık hakkının daraltan, ilaca erişimini zorlaştıran ve cepten harcamasını artıran bu düzenlemelerden bir an önce vazgeçmelidir. SGK, vatandaşlar tarafından yıllardır kullanılan bu ilaçları tekrar geri ödeme listesine almalıdır.

About Author

Ergün Demir

Ergün Demir

Related Articles

TÜM HABERLER