A3 Haber

Dakika dakika gelişmeler: Suriye’de neler oluyor?

Dakika dakika gelişmeler: Suriye’de neler oluyor?

Dakika dakika gelişmeler: Suriye’de neler oluyor?
Şubat 28
12:20 2020

Türkiye ve dünya, dün gece yarısına doğru Suriye’nin İdlib şehrinden gelen saldırı haberiyle sarsıldı. İdlib’de TSK mensubu askerlerin ve cihatçı grupların bulunduğu konvoya hava saldırısı düzenlendi. Saldırıdan sonra TSK mensubu askerlerin ölüm haberleri gelmeye başladı. 33 TSK askeri yaşamını yitirdi. O dakikalardan itibaren dünya başkentleri hareketlendi, açıklamalar peş peşe geldi. Tüm bu gelişmeleri en başından itibaren dakika dakika paylaşıyoruz…

İşte en başından itibaren dakika dakika İdlib saldırı ve gelişmeler…

TBMM’de dört partiden ortak bildiri: Alçak saldırıyı kınıyoruz!

23.00: TBMM’de grubu bulunan dört parti ortak bildiri yayınlayarak, İdlib saldırısını kınadı. AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin imza attığı bildiride “Bu alçak ve menfur saldırıyı millet iradesinin tecelligahı olan TBMM’deki parti grupları olarak, şiddet ve nefretle kınıyoruz” denildi.

Erdoğan’ın telefon siyaseti: Merkel ve Trump ile görüştü

20.40: AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump ve Almanya Başbakanı Merkel ile İdlib’de yaşanan son gelişmeler üzerine telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki ülke telefon görüşmeleri sonrası yapılan açıklamalarında saldırıyı kınadı.

Erdoğan ile Putin’in görüşme tarihi belli oldu

19.30: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 veya 6 Mart’ta bir araya gelmesi olasılığına ilişkin çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Putin-Erdoğan zirvesine ilişkin açıklamada bulunan Peskov, “Şu anda, iki liderin bugünkü telefon görüşmesinin sonuçları bağlamında, 5 veya 6 Mart’ta yani önümüzdeki hafta en üst düzeyde görüşme olasılığına ilişkin çalışma yürütülüyor” dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Yarın Genel Kurulu toplantıya çağıramayacağım

18.59: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İdlib’e ilişkin kapalı oturum çağrıları üzerine “Yarın verimli bir sonuç alınamayacağı için Genel Kurulu toplantıya çağıramayacağımı ifade etmek isterim” dedi.

Şentop “Yarın verimli bir sonuç alınamayacağı için Genel Kurulu toplantıya çağıramayacağımı ifade etmek isterim. Salı günü, hem verilecek bilgilerin niceliği hem de niteliği bakımından Meclisimizi daha çok tatmin edecek bir görüşmenin yapılabileceğine dair kanaatim var” dedi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Yasa dışı girişlere izin verilmeyecek

18.39: Türkiye’nin ‘Avrupa’ya geçişleri durdurmayacağız’ açıklamasının ardından göçmenler sınırlara akın ederken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’ten “Ülkeye yasa dışı girişlere izin verilmeyecek. Başkalarının aldığı kararların sonuçlarına biz katlanamayız” açıklaması geldi.

Erdoğan’dan Putin’e: Rejimin her unsuru Türkiye için meşru hedef

17.19: Sessizliğini koruyan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi. Erdoğan’ın Putin’e “Rejimin her unsurunun Türkiye için meşru hedef olduğunu ve ateş altına alınacak” dediği aktarıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmeye dair açıklama geldi. İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Sayın Cumhurbaşkanımız, sayıları milyonu bulan insanları sınırlarımıza yığan rejimin yol açtığı milli güvenlik sorununa bir de askerlerimizin kanlarının eklendiğini belirtmiş, şehitlerimizin kanlarının asla yerde bırakılmayacağını vurgulamıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımız, doğrudan ülkemize saldırıldığı bir ortamda, rejimin her unsurunun Türkiye için meşru hedef olduğunu ve ateş altına alınacağını kaydetmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye heyetinin Ankara’da önerdiği çerçevede bir an önce kalıcı bir ateşkes ilan edilmesini ve rejimin Soçi Muhtırasına uymaya mecbur edilmesini beklediklerini dile getirmiştir.”

AKP’li Naci Bostancı: Meclis’in acil toplanmasını gerektirecek bir durum söz konusu değil

16.15: AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, İdlib’de Suriye ordusunun hava saldırısında 33 askerin yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak acil toplantı çağrılarına, TBMM’nin acil toplanmasını gerektirecek bir durum olmadığı savunmasıyla yanıt verdi.

Rusya: Türk askerlerin tamamı gözlem noktalarının dışında hayatını kaybetti

15.40: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türk askerlerin İdlib’de yalnızca gözlem noktalarının dışında hayatını kaybettiklerini ve bunun teröristlerin saldırısı sırasında gerçekleştiğini belirtti.

Rus fırkateyni İstanbul Boğazı’ndan geçti

15.25: İdlib’de yaşanan saldırının ardından Rusya’nın, “Suriye’ye fırkateyn göndereceğiz” açıklaması sonrasında yeni bir gelişme yaşandı. Rusya’ya ait Admiral Makarov isimli Rus fırkateyni İstanbul Boğazı’ndan geçerken görüntülendi. 

Bulgaristan Türkiye sınırına asker gönderecek

15.15: Bulgaristan, Türkiye’nin “açık kapı” politikası izleme kararının ardından sınıra asker gönderme kararı aldı. Bulgaristan Savunma Bakanlığı, göçmen akınına karşı Türkiye sınırında bin asker göndermeye hazır oldukları açıklamasını yaptı.

Avrupa’dan açıklama: Türkiye’den sığınmacı anlaşmasına sadık kalmasını bekliyoruz

14.45: Türkiye’nin sığınmacıların Avrupa’ya geçişi için sınırlarını açacağı iddiasıyla ilgili Avrupa Komisyonu açıklama yaptı. Avrupa Komisyonu’nun sözcüsü, düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı politikasında değişiklikle ilgili resmi bir açıklama yapmamış olan Ankara’dan AB’ye sığınmacı akışını kontrol etmekle ilgili taaahhütlere bağlı kalmasını beklediklerini belirtti.

Rusya’dan açıklama: Putin’le Erdoğan İdlib’deki durumun normalleşmesi için anlaştı

14.15: Rusya lideri Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İdlib’deki gerilimin nedeniyle yaptıkları görüşmenin içeriğine ilişkin Kremlin’den yapılan açıklamada, “Liderler Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumun normalleşmesi için ek tedbirler alınması hususunda anlaştı” denildi.

NATO: Rusya ve Suriye’ye saldırıları durdurma çağrısı yapıyoruz

14.00: Türkiye’nin talebi üzerine gerçekleşen ve İdlib konusunun ele alındığı olağanüstü NATO toplantısının ardından konuşan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, “Rusya ve Suriye’ye saldırıları durdurma ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yapıyoruz” dedi. Stoltenberg, NATO’nun hava savunması dahil Türkiye’ye destek verdiğini söyledi.

CHP’nin TBMM’nin olağanüstü toplanması çağrısı reddedildi

13.55: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri, İdlib’de yaşanan gelişmelerin üzerine TBMM Genel Kurulu’nu yarın olağanüstü toplantıya çağırdı. Ancak CHP’nin teklifi kabul görmedi. CHP’li Özel, “Önümüzdeki hafta Salı günü bir kapalı oturum yapılması yönünde olduğu izlenimini aldık. Bu kadar hayati, bu kadar can yakıcı bir süreçte, olağanüstü toplantı çağrısını, bu yetkiyi kullananların yetkisini suiistimal ettiği anlamına gelir. Bunu kabul etmemiz doğru değil” dedi.

Dışişleri Bakanlığı: Endişeye kapılan sığınmacılar sınırlara doğru hareketlenmeye başladı

13.45: Dünden beri “açık kapı” politikasına yönelen Dışişleri Bakanlığı’nın Sözcüsü Hami Aksoy, “Gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler, Batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır” dedi.

HDP’den İdlib açıklaması: Bütün güçleri sorumluluk almaya çağırıyoruz

13.40: HDP’den yapılan yazılı açıklamada, “Savaş karşısında barışı savunan bütün güçleri sorumluluk almaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.

CHP heyeti Hatay’dan bildirdi: Sekiz asker yoğun bakımda, halk hastane önünde

13.30: CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, bölgede yaşananları anlattı. Kentte bir yas havasının hakim olduğunu bildiren CHP’li Topal, “Şu anda burada bulunan herkes adına söyleyebilirim ki çok üzgünüz. Sözün bittiği yerdeyiz. Şehitlerimizin yanı sıra yaralanan askerlerimizin sekizi yoğun bakımda” dedi.

Davutoğlu’ndan İdlib saldırısı açıklaması

13.10: Eski Dışişleri Bakanı ve eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu hiç sorumluluğu yokmuş gibi konuştu: İdlib’deki saldırının nasıl olduğu kamuoyuna açıklanmalı…

AB’den ‘İdlib’ açıklaması: Büyük çaplı uluslararası bir çatışmaya evrilebilir

13.00: AB Dış İlişkiler yetkilisi Josep Borrell, İdlib’le ilgili uyarılarda bulunarak yaşananların “büyük çaplı uluslararası bir askeri çatışmaya” evrilebileceğini ifade etti.

Hulusi Akar: İlk atışın ardından uyarı yapılmasına rağmen saldırı devam etti

11.50: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye’de yaşananlarla ilgili açıklama yaparak “Birliklerimizin bulunduğu yerler önceden Rusya’nın sahadaki yetkilileri ile koordine edilmesine rağmen bu saldırı gerçekleştirilmiştir” dedi.

Camilerden sela okundu

11:35:  İdlib’de dün akşam Suriye ordusunun düzenlediği hava saldırısında yaşamını yitiren askerler için camilerde sela okundu.

Erdoğan sessizliğini koruyor

11.30: Suriye’deki saldırıda 33 askerin yaşamını yitirmesi ve ardından yaşanan gelişmeleri kamuoyuna Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın açıklaması sosyal medyada tepkilere neden oldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın saatlerce bir açıklama yapmaması dikkat çekti. 

Suriye sınırına askeri araç ve komando sevkiyatı

08.45: Türkiye’nin farklı kentlerinden yola çıkarılan askeri araç ve personellerin oluşturduğu konvoylar Kilis ve Gaziantep’e ulaştı. Güvenlik önlemleri altında ilerleyen araç ve personellerin başta İdlib olmak üzere Suriye’de üs bölgelerinde konuşlandırılacağı belirtildi.

NATO’dan olağanüstü toplanma kararı

08.00: NATO, İdlib’deki saldırının ardından Türkiye’nin talebi üzerine bugün olağanüstü toplanacak. İdlib’de gerçekleşen saldırı sonucu 33 askerin yaşamını yitirmesinin ardından Türkiye’nin talebi üzerine NATO olağanüstü toplanacak. Toplantının NATO Anlaşması’nın dördüncü maddesi kapsamında toplantı düzenleneceği duyuruldu.

Rusya’dan ilk açıklama

06.45: Reuters’ın son dakika haberine göre Rusya açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“Suriyeli muhalifler çatışmasızlık bölgesinde büyük bir saldırı planlıyordu. Türkiye bu bölgede Türk askerlerinin olduğu konusunda bizi bilgilendirmedi. Hava saldırısında Rus uçağı görev almadı. Rusya ateşkesin sürmesi için elinden geleni yaptı.”

Rusya tarafından yapılan açıklamada hedef alınan Türk askerleri için şu ifadeler kullanıldı:

“Türk askerleri Suriye ordusu tarafından 27 Şubat’ta Behun kasabasında hedef alındıklarında terörist grupların savaşçı birliklerinin içindelerdi.”

İdlib saldırısı dünya basınında: ‘Savaşın seyrini değiştirebilir’

06.00: İdlib’de 33 Türk askerinin yaşamını yitirdiği saldırı dünya basınında geniş yer buldu.

Milli Savunma Bakanı Akar, İdlib’de yaralanan askerleri ziyaret etti

05.45: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib’deki saldırıda yaralanan askerleri hastanede ziyaret etti.

Rusya İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto: ‘Katil Rusya, katil Putin’ sloganı attılar

05.15: Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup, “Mehmetçiğe uzanan eller kırılsın”, “Katil Rusya, katil Putin”, “Katil Putin hesap verecek” sloganları attı.

Milli Savunma Bakanı Akar ve komutanlar, Hatay’daki Taktik Komuta Merkezi’nde

05.00: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile İdlib’deki faaliyetlerin sevk idare edildiği Hatay’daki Taktik Komuta Merkezi’ne gitti. Akar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen “Güvenlik Zirvesi” sonrasında, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Küçükakyüz ile Suriye sınırına gitti.

Sosyal medyadaki yanıltıcı paylaşımlarla ilgili yasal süreç başlatıldı

04.55: Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, İdlib’deki saldırı sonrası sosyal medya mecralarında paylaşılan asılsız ve yanıltıcı haberler konusunda uyarıda bulundu.

CHP ve İYİ Parti’den TBMM’de acil  kapalı oturum çağrısı

04.45: CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın ardından İYİ Parti Genel Başkanı Akşener de, TBMM’de kapalı oturum düzenlenmesi için çağrıda bulundu.

BM Genel Sekreteri: Suriye’de askeri çözüm yok, tek yol BM denetiminde siyasi çözüm

04.30: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yazılı bir açıklama yapan Genel Sekreter Antonio Guterres, Suriye’nin kuzeybatısında artan gerginliği ve “düzinelerce” Türk askerinin hava saldırılarında hayatını kaybetmesini endişeyle takip ettiğini bildirdi.

“İdlib’de derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini” yineleyen Guterres, artan askeri gerginliğin siviller için teşkil ettiği riskin özellikle endişe verici olduğunu belirtti. Suriye’deki krize askeri çözüm bulunamayacağını belirten Guterres, sürdürülebilir tek yolun BM denetiminde siyasi çözüm olduğunu da kaydetti.

ABD’den ilk açıklama: NATO ortağımız Türkiye’nin yanındayız

04.00: ABD Dışileri Bakanlığı, İdlib’de 33 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açıklamada bulundu. Yapılan yazılı açıklamada, “Saldırı haberlerinden derin endişe duyuyoruz. NATO ortağımız Türkiye’nin yanındayız” denildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Bu alçakça saldırının bedelini ödeyecekler

03.50: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Tarihe savaş suçlusu olarak geçecek terör devletinin başı Esed ve rejim unsurları bu alçakça saldırının bedelini ağır ödeyeceklerdir” açıklamasında bulundu.

Hatay Valisi’nden dördüncü açıklama: 33 can kaybını duyurdu

03.40: Hatay Valisi Rahmi Doğan, İdlib’deki saldırıya ilişkin yaptığı dördüncü açıklamada, yaralı dört askerin daha yaşamını yitirdiğini duyurdu. Vali Doğan, “TSK mensuplarımızdan ağır yaralı olan 4 Mehmetçiğimiz tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır. Yapılan hava saldırıları sonucu 33 Mehmetçiğimiz şehit olmuştur. Diğer yaralılarımızın tedavileri devam etmektedir. Şu an itibariyle 32 yaralımız var ve bu yaralı askerlerimizin hiçbirinin hayati tehlikesinin olmadığını söyleyebilirim.Bu yaralılarımızın bütün tedavileri sağlık personelimiz tarafından yerine getirilmektedir” dedi.

NATO’dan Rusya ve Suriye’ye çağrı: Saldırılara son verin

02.50: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Suriye ordusu ve Rusya’nın İdlib’deki saldırılarını kınadı ve saldırılara son vermeleri çağrısında bulundu.

AKP Sözcüsü Çelik: Mültecileri tutabilecek durumda değiliz

02.20: AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Türkiye, sınır kapılarını açıyor” iddialarıyla ilgili açıklamada bulundu. Çelik, “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” ifadelerine yer verdi.

CHP’den TBMM’ye olağanüstü kapalı oturum çağrısı

02.10:  CHP Sözcüsü Faik Öztrak açıklamalarda bulundu. CHP’nin İdlib toplantısının sürdüğünü belirten Öztrak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni acil toplantıya çağırdı.

Ölen asker sayısının 29’a yükseldiği duyuruldu

02.00: Hatay Valisi Rahmi Doğan, yaptığı üçüncü açıklamada yaşamını yitiren askerlerin sayısının 29’a yükseldiğini, 36 askerin ise yaralı olduğunu duyurdu. Doğan, 29 askerin yaşamını yitirdiğini belirterek, “Ağır yaralılarımızdan yedi Mehmetçik şehit oldu” dedi. Turan, “Hastanede 36 yaralımız var. Milletimizin başı sağ olsun” açıklamalarında bulundu.

NATO’dan ilk açıklama: Umarız Türkiye, Rusya’nın ne olduğunu görür

01.45: ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison İdlib’deki son gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, İdlib’deki son gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde “Umarız Türkiye Rusya’nın ne olduğunu görür” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan ilk açıklama

01.30: Cumhurbaşkanlığı’ndan İdlib’te dokuz askerin yaşamını yitirmesinin ardından ilk açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, “Kahraman askerlerimizin kanı yerde bırakılmayacak, Suriye sahasında devam eden faaliyetlerimiz, bayrağımıza uzatılan eller kırılana dek sürecek” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri’yle görüştü

00.55: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İdlib’deki saldırı sonrasında NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü. Görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Reuters: Türkiye, Avrupa’ya gidecek Suriyeliler için sınırı açacak

00.50: İdlib’deki saldırının ardından Reuters tarafından kritik bir iddia ortaya atıldı. Saldırı sonrası Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıların kara ya da deniz yoluyla Avrupa’ya geçişlerini durdurmama kararı aldığı öne sürüldü.

Vali’nin açıklamaları devam etti

00.40: Vali Doğan, yaklaşık bir saat sonra yaptığı açıklamada, yaşamını yitiren asker sayısının 22’ye yükseldiğini duyurdu.

Sosyal medyaya erişim sorunu başladı

00.10: Twitter, Facebook, İnstagram ve Ekşi Sözlük’e erişim sorunu yaşandı. Bunun nedeninin “İdlib’te yaşanan son olaylardan sonra bilgi dezenformasyonunun önüne geçmek olduğu” iddia edildi.

İlk açıklama Hatay Valisi’nden

23.45: Hatay Valisi ilk açıklamayı yaptı. Hatay Valisi Rahmi Doğan, ilk açıklamasında “İdlib’de rejim kuvvetleri tarafından TSK unsurları hava saldırısına uğramıştır. Bu saldırı sonucu dokuz  Mehmetçiğimiz şehit olmuştur” dedi.

23.30: Sosyal medyada çeşitli manipülatif haberler ve görüntüler paylaşılmaya başlandı. Çok sayıda TSK askerinin yaşamını yitirdiği öne sürüldü.

İlk haberler gelmeye başladı

23.00: 27 Şubat 2020 saat 23.00 sularında İdlib’de bir saldırı gerçekleştiğine ilişkin parça parça haberler gelmeye başladı.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER