A3 Haber

Bakanlık ile TARKEM arasındaki protokol mahkemelik oldu: Mevzuata ve kamu yararına aykırı!

Bakanlık ile TARKEM arasındaki protokol mahkemelik oldu: Mevzuata ve kamu yararına aykırı!

Bakanlık ile TARKEM arasındaki protokol mahkemelik oldu: Mevzuata ve kamu yararına aykırı!
Kasım 23
11:16 2020

İzmir Tarihi Liman Kenti’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında TARKEM ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan protokol mahkemelik oldu. ŞPO İzmir Şubesi protokolün iptali için dava açtı. Şehir Plancıları iptal gerekçelerinde TARKEM’in ticari şirket yapısını vurgularken, protokolün mevzuata ve kamu yararına aykırı olduğunu savundu. Öte yandan mahkeme henüz nihai kararını vermemesine rağmen UNESCO sürecinin yürütülmesi için İzmir Alan Başkanı’nın atandığı ileri sürüldü.  

Kemeraltı ve çevresini kapsayan İzmir Tarihi Liman Kenti’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesinde ilk adım olan Geçici Liste’ye girdi. İzmir Tarihi Liman Kenti’nin Geçici Liste’ye alınmasının ardından asıl listeye girmek için çalışmalar resmen başladı. Yürütülen çalışmalar kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TARKEM arasında sürecin yönetimine dair bir protokol gerçekleştirildi. Ancak Bakanlık ve TARKEM arasında imzalanan protokol mahkemelik oldu.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TARKEM arasında yapılan protokol için yargıya başvurdu. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, protokolün mevzuata ve kamu yararına aykırı olduğunu belirtirken, protokolün iptal edilmesini talep etti.

Şehir Plancıları, protokolün iptali ve yürütmeyi durdurma kararı alınması için mahkemeye birçok gerekçe sundu. İtiraz dilekçesinde protokolün iptali için gerekçelerini sıralarken, “Söz konusu protokol mevzuata ve kamu yararına açıkça aykırıdır. Dava konusu protokolün hukuki dayanağı bulunmamaktadır” ifadelerine yer verdi.

ŞPO İzmir Şubesi, TARKEM’in kar amacı güden bir kuruluş olduğuna dikkat çekerek, “TARKEM’in yapacağı yatırımın (harcayacağı bütçenin) ilgili işlemlerin kamucu niteliğine zarar vereceği açıktır. Kuruluş mantığı gereği yatırımcı(kar amacı güden) bir şirket yatırımından fazlasını elde etmeyi hedeflemediği yatırımı yapmaz. Bu nedenle Alan Yönetimi Planı sürecine ilişkin yetkilerin kar amacı güden bir şirkete işbirliği protokolü aracılığıyla devredilmesi kamu yararına açıkça aykırıdır” ifadelerini kullandı.

ŞPO İzmir Şubesi, itiraz dilekçesinde TARKEM’in ortaklık yapısına vurgu yaparak, kamu kurum veya kuruluşu olarak değerlendirilemeyeceği için yönetmeliğe aykırı olduğunu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetki devretmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Gözler İBB’ye çevrildi

ŞPO İzmir Şubesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TARKEM arasındaki protokolü mahkemeye taşımasının ardından gözler İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çevrildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 15 Temmuz’da TARKEM Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Samim Sivri’den devralmıştı. Görevi devraldıktan sonra İBB ile TARKEM arasında protokol gerçekleştirildi.

İBB ile TARKEM arasında gerçekleşen protokolde şu ifadelere yer verildi:

“İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesi sürecinde TARKEM’in görev ve sorumluluğundaki her türlü faaliyet (Alan yönetimi planının hazırlanması ve onaylanması, alan yönetimi ofisinin kurulması ve işletilmesi, personel desteği verilmesi, danışmanlık hizmetleri, Danışma Kurulu ile Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu’nun oluşturulması sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile görüş alışverişinde bulunulması, Dünya Miras Listesi adaylık dosyasının hazırlanması, alan yönetimi planın uygulanması, izlenmesi ve güncellenmesi, organizasyon ve tanıtım faaliyetleri, yurtdışı-yurtiçi ziyaretler kentin yerel yönetim otoritesi olan İBB işbirliği ve koordinasyonunda gerçekleştirilecek bu kapsamda yürütülecek iş ve işlemler ile ilgili İBB tarafından alt protokoller, hizmet alımları ve paylaşımı da dahil olmak üzere her türlü destek ve işbirliği sağlanacaktır.”

Mahkemenin alacağı karar doğrultusunda, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18.09.2020 tarih, 750 sayılı kararı ile onaylanan İBB/TARKEM protokolü de geçersiz sayılacak.

Abdülaziz Ediz, Alan Başkanı olarak mı atandı?

İzmir Tarihi Liman Kenti’nin UNESCO Asil Listesi’ne girmesi için yürütülecek çalışmaların başına bir alan başkanı atanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TARKEM arasında gerçekleşen protokol ve yönetmeliğe göre Alan Başkanı, Bakanlık tarafından atanıyor. Alan Başkanı olarak, eski İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü, TARKEM danışmanı Abdülaziz Ediz’in atandığı ileri sürüldü.

Bir dönem TARKEM danışmanlığını yürüten eski müdür Abdülaziz Ediz’in Bakanlık tarafından İzmir Alan başkanı olarak atandığını iddia edilirken Bakanlık, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden emekli Ediz’e 3 bin TL ile 5 bin TL arasında bir maaş ödeyecek. Mahkeme süreci devam ederken Alan Başkanı atandığı iddiaları kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Bir “soylulaştırma” ve “rant” projesinin hikayesi: TARKEM başlıklı haber dizisine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER